ZDRAVA REKREACIJA: Bečlije obožavaju da voze bicikle i zimi!
Foto: Sebastian Philipp

Život u prestonici

ZDRAVA REKREACIJA: Bečlije obožavaju da voze bicikle i zimi!

Austrija -
BEČ - U austrijskoj prestonici, koja raspolaže sa više od 900 kilometara biciklističkih staza, oko 25 odsto biciklista vozi svoje dvotočkaše bez obzira na godišnje doba.

Vožnja bicikla zimi, pa čak i na temperaturama ispod nule, drži nas zdravima, pošto promene iz toplog u hladno stimulišu imuni sistem, poručuju stručnjaci.

Oni biciklistima savetuju da odeća bude slojevita, jer se tako telo lakše zagreva, a treba voditi računa i o tome da vazduh može da cirkuliše, kako se telo ne bi previše znojilo.

Na hladnom vremenu bi trebalo koristiti kapu i rukavice, ali tako da ne smetaju pri upravljanju biciklom, a svi oni koji lice štite kremama bi trebalo da na niskim temepraturama koriste kreme koje u svom sastavu ne sadrže vodu.

Važna je i redovna kontrola sajli i kočionog sistema, jer se pri niskim temperaturama mogu zalediti, pa kočnice ne bi bile u funkciji. Na klizavom putu se preporučuje manji pritisak na točkove i malo niže postavljeno sedište.

Kako bi se bicikl sačuvao od korozije ne preporučuje se trenutno unošenje bicikla u tople ili vlažne prostorije. Važno je i održavanje lanca kako bi se sprečila korozija, pri čemu od pomoći mogu da budu različita ulja i masti.

Po hladnom vremenu je najvažnije održavati bicikl čistim. Uklanjanjem prljavštine i blata se sprečava skupljanje vlage koja uzrokuje koroziju. Pored svega ovoga posebnu pažnju treba obratiti na signalizaciju i svetla, a preporučuje se da imate i zvono za bicikl.

(Foto: Sebastian Philipp)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track