NOVA PRAVILA ZA ZAPOSLENE AUSTRIJSKE DRŽAVNE TELEVIZIJE: Ne smeju da komentarišu političare, a zabranjeno je i lajkovanje
Foto: Reuters

NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

NOVA PRAVILA ZA ZAPOSLENE AUSTRIJSKE DRŽAVNE TELEVIZIJE: Ne smeju da komentarišu političare, a zabranjeno je i lajkovanje

Austrija -

Zaposleni austrijske državne televizije ORF ubuduće bi trebalo da izbegavaju da na socijalnim mrežama postavljaju izjave koje sadrže ocene o političkim akterima ili organizacijama, predviđeno je nacrtom pravilnika za socijalne mreže koji je već pripremljen.

Prema tom pravilniku, treba izbegavati i indirektne stavove, recimo, putem "lajkova".

Ako neko ima sumnje o tome da li njegova objava može biti shvaćena kao podrška ili kritika strankama ili političkim akterima bolje je da ne iznosi takvo mišljenje, navodi se u preporuci državne uprave.

foto: Profimedia

Pravilnik se još ne primenjuje i reč je praktično o nacrtu o kome treba da se razgovara s urednicima i savetom zaposlenih, naglašavaju u ORF-u.

Takođe, pravilnik savetuje zaposlenima u ORF-u da ne komentarišu objave drugih.

U ORF-u ističu da se ova medijska kuća orijentiše prema međunarodnim uzorima poput Njujork tajmsa, koji je svojim novinarima savetovao da ne iznose partijske stavove, da ne promovišu političke poglede niti da podržavaju kandidate, te da ne postavljaju uvredljive komentare na socijalnim medijima.

foto: Reuters

"Socijalni mediji igraju ključnu ulogu u sve digitalizovanijem društvu. Globalno umrežavanje otvara privatnim licima, kao i medijima nove mogućnosti za komunikaciju i interakciju. Te mogućnosti predstavljaju i nove rizike", napominju autori pravilnika.

U njemu se ističe da zaposleni u ORF-u, posebno oni koji su i javne ličnosti i povezuju ih s tom medijskom kućom, imaju posebnu odgovornost da njihove izjave u socijalnim medijima ne ugroze verodostojnost javnog servisa.

Kako bi se garantovala objektivnost i nezavisnost, a time i verodostojnost ORF-a, zaposleni javnog servisa treba da se uzdrže od javnih izjava i komentara u socijalnim medijima koji mogu biti shvaćeni kao podrška, odbijanje ili ocena izjave, simpatije, antipatije, kritika i polemika vezana za političke institucije, njihove predstavnike ili članove, navodi se u pravilniku.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track