BRATUŠEK OTPADA? Evroposlanici šokirani lošim nastupom bivše slovenačke premijerke
Foto: Reuters

Uskoro imena

BRATUŠEK OTPADA? Evroposlanici šokirani lošim nastupom bivše slovenačke premijerke

Planeta -
Bratušekova je posle saslušanje napustila dvoranu bez uobičajene konferencije za novinare, a za njom su izašli i evropski poslanici u čudu zbog njenog slabog predstavljanja

BRISEL - Komiteti za energiju i životnu sredinu Evropskog parlamenta odbiće kandidaturu bivše premijerke Slovenije Alenke Bratušek, piše European Voice, časopis specijalizovan za praćenje institucija Evropske unije, na osnovu izvora u tim komitetima.

Portparol novog predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera najavio je da će u narednih sat vremena biti objavljeno saopštenje, ne navodeći nikakve druge detalje.

U Evropskom parlamentu u toku je saslušanje kandidata za komesare, a neki od njih su pozvani i drugi put da odgovaraju na pitanje poslanika, među njima Bratušekova. Britanska agencija navodi da je Bratušekova naišla na snažan otpor poslanika, posebno Zelenih, i da je prošla neslavno.

Bratušekova je posle saslušanje napustila dvoranu bez uobičajene konferencije za novinare, a za njom su izašli i evropski poslanici "šokirani njenim lošim nastupom".

Dejv Kiting, novinar časopisa European Voice koji prati izlaganja svih kandidata, u tekstu pod naslovom "Poslanici će odbiti Alenku Bratušek" piše da ne vidi kako bi to Bratušekovoj posle ovako slabog predstavljanja mogli da potvrde kandidaturu.

"Da se radi samo o povereniku možda bi i prošla, ali je ona predložena za potpredsednika Evropske komisije što predstavlja vrlo uglednu poziciju", naveo je Kiting u svom kritičkom osvrtu.

Potpredsednica stranke Zelenih u EP Ulrike Lunaček smatra da bi poslanici trebalo da odbiju više kandidata za mesto evropskog komesara i kaže da je Bratušekova, koju spominje među onima koje treba odbiti, "nikako nije uverila".

European Voice kaže da bi Bratušekovu moglo da zamene dvoje slovenačkih evroposlanika: Tanja Fajon, koja pripada levom centru, ili Janez Potočnik, aktuelni komesar za zaštitu životne sredine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track