ČETVRTU GODINU ZAREDOM: Vladimir Putin opet izabran za čoveka godine u Rusiji
Foto: AP

Kad ga vole

ČETVRTU GODINU ZAREDOM: Vladimir Putin opet izabran za čoveka godine u Rusiji

Planeta -
Na drugom mestu je popularni šef diplomatije Sergej Lavrov, dok je premijer Dmitrij Medvedev na trećem mestu

MOSKVA - Kao i prethodnih 11 godina, političar godine u Rusiji je šef ruske države Vladimir Putin, za kojeg je u anketi Ruskog centra za istraživanje javnog mnjenja (VCIOM) glasao 71 odsto anketiranih.

Prošle godine Putina je čovekom godine smatralo 44 odsto ispitanika, podseća Itar-Tass. Kako je saopštio predsednik uprave VCIOM Konstantin Abramov, na drugom mestu je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov sa podrškom osam odsto Rusa, a na trećem premijer Dmitrij Medvedev, za kojeg je glasalo pet odsto anketiranih. U anketi je učestvovalo 1.600 osoba u 46 subjekata Ruske Federacije.

"Tokom niza godina konstatujemo u ovom istraživanju da vodi Putin (…) poslednje godine nivo odobravanja i poverenja u njega porastao je sa 46 do 62,4 odsto (…) U maju ove godine i u avgustu je vrhunac sa 67-68 odsto i jasno je da je to povezano prvo sa održavanjem Olimpijade (…) Posle njega sa velikom razlikom slede drugi političari", rekao je Abramov.

Prema njegovim rečima, pre rezultatima ovogodišnjih istraživanja Centra, Rusi su 2014. najviše bili zaokupljeni situacijom u Ukrajini, događajima oko Krima i održavanjem Olimpijade u Sočiju, prenela je agencija RIA Novosti.

Među najvažnijim i najviše zabrinjavajućim događajima su i pad rublje, inflacija i kriza.

Premijer Dmitrij Medvedev je treći na listi najpopularnijih političara, ali na drugom mestu političara kojma se veruje (Foto: Instagram)

"Najskandaloznijim sugrađani smatraju događaje u Ukrajini. Pogoršanje odnosa sa Zapadom je na drugom mestu (…) i prisajedinjenje Krima", kazao je Abramov.

Prema rezultatima nedeljne ankete VCIOM u decembru poverenje u Putina imalo je 62 odsto anketiranih, u Medvedeva deset a u Lavrova šest odsto.

Rusi poverenje, takođe, poklanjaju i ministru odbrane Sergeju Šojguu (četiri odsto), lideru Liberalnodemokratske partije Vladimiru Žirinovskom (pet) i lideru komunista Genadiju Zjuganovu (četiri odsto), podseća RIA Novosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track