CRNE PROGNOZE STRATFORA: Balkan će biti arena za ratovanje Zapada i Rusije!
Foto: Printscreen Nezavisne.com

šta nas čeka do kraja godine

CRNE PROGNOZE STRATFORA: Balkan će biti arena za ratovanje Zapada i Rusije!

Planeta -

VAŠINGTON - Američki institut za strategijska predviđanja Stratfor procenjuje da je Balkan još jedna "evropska arena" koja će privući pažnju Rusije i Zapada u poslednjem kvartalu ove godine.

"Posle spornog referenduma u Republici Srpskoj koji je održan uprkos odluci Ustavnog suda BiH, pripreme za dalje poteze Srba u BiH u cilju učvršćivanja njihove autonomije na uštrb federalnih institucija, dovešće do tenzija među etničkim grupama u toj zemlji ", naveo je Stratfor u svojim prognozama za četvrti kvartal 2016.

To će, ocenjuje se u tekstu, za sada ostati sukob niskog intenziteta, ali "podrška Moskve srpskom stavu i mogućnost izbijanja etničkih trvenja pruža Rusiji još jednu arenu za posredovanje u pregovorima sa Evropljanima i Amerikancima", smatra američki institut. U međuvremenu, kako predviđa, Evropska unija će verovatno dozvoliti zemljama duž balkanske migrantske rute da granice zadrže zatvorenim, kako bi obeshrabrile migrante u pokušaju da dopru do Unije.

Debata u EU će, prognozira Stratfor, krenuti i u pravcu pružanja veće finansijske pomoći zemljama u Africi i na Bliskom istoku, kako bi se tamošnje vlade podstakle da učine više u sprečavanju emigracije stanovništva. Tokom poslednjeg kvartala 2016. godine, EU će debatovati i o svojoj politici u pogledu Rusije, navodi se u predviđanjima američkog instituta, uz ocenu da će to, još jednom, izneti na videlo unutrašnje podele zbog politike tog bloka prema Moskvi, posebno kad je reč o sankcijama vezanim za krizu u Ukrajini.

foto Tanjug
foto Tanjug

"Sankcije će ostati na snazi do kraja godine, ali zamor od sankcija i intenzivno lobiranje Rusije u Evropi će podstaknuti žustru raspravu o tome kako pristupiti glasanju o ruskim sankcijama početkom 2017. godine i da li ih delimično ublažiti u zamenu za napredak u poštovanju Protokola iz Minska", naveo je Stratfor. Američki institut prognozira i da će tri faktora uticati na zategnute odnose između Rusije i Zapada do kraja 2016.

Odlazak predsednika SAD Baraka Obame i njegove administracije, predstojeće glasanje EU o sankcijama protiv Rusije i ekonomski stres uz raspravu u budžetu u Kremlju. Moskva će, navodi Stratfor, iskoristiti razedinjenost EU da izdejstvuje ublažavanje sankcija, apelujući na zemlje koje su otvorenije za tu mogućnost kao što su Italija, Grčka, Mađarska, Slovačka i Kipar.

Vladimir Putin i Barak Obama (foto Profimedia, foto Beta AP 18 januar 2016)
Vladimir Putin i Barak Obama (foto Profimedia, foto Beta AP 18 januar 2016)

"Sjedinjene Američke Države će, međutim, nastaviti da pritiskaju države članice EU da produže sankcije, sve dok Rusija ne preduzme više koraka u cilju primene sporazuma iz Minska", zaključuje američki institut.(nezavisne.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track