(VIDEO) DANAS SE OBELEŽAVA DAN PLANETE: Zemljo, nek ti je sa srećom!
Foto: Shutterstock

Čuvajmo planetu

(VIDEO) DANAS SE OBELEŽAVA DAN PLANETE: Zemljo, nek ti je sa srećom!

Planeta -

U više od 150 zemalja širom sveta, među kojima je i Srbija, danas će biti obeležen Dan planete Zemlje u cilju povećanja svesti ljudi o ugroženosti životne sredine.

Na konferenciji UNESCO 1969. godine Džon MekKonel je prvi put predstavio ideju obeležavanja Dana Zemlje i iste godine je dizajnirana zastava Zemlje.

Dan planete Zemlje obeležava se od 1970. godine u SAD, na inicijativu američkog senatora Gejlonda Nelsona, kada su organizovani prvi masovni protesti za zaštitu životne sredine.

Kao Međunarodni dan posvećen planeti obeležava se od 1992. godine, kada je na Konferenciji Ujedninjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru ustanovljen dugoročni program za promociju održivog razvoja.

Svrha obeležavanja ovog dana jeste da se javnost upozori na opasnost koja preti životu na Zemlji usled naglog razvoja industrije i porasta potrebe za energijom, što za direktnu posledicu ima ispuštanje otrovnih supstanci u atmosferu, a posredno utiče i na globalno zagrevanje i klimatske promene.

Stručnjaci upozoravaju da je čovek svojim delovanjem doveo do dramatičnog zagađenja životne sredine i da je veliki broj biljnih i životinjskih vrsta širom sveta pred izumiranjem, što dovodi do ozbiljnog narušavanja čitavog ekosistema i biološke raznovrsnosti.

Kao ključni uzrok izumranja vrsta, stručnjaci navode uništavanje staništa ljudskom aktivnošću, nekontrolisanu eksploataciju svih izvora Zemlje i njenog biljnog i životinjskog sveta kao i zagađenje životne sredine.

Dan planete Zemlje biće obeležen i u Srbiji, nizom akcija koje su usmerene na upoznavanje građana sa problemima s kojima se suočavaju ekosistemi i zagađene urbane zone, kao i načinima na koji se može poboljšati stanje životne sredine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track