DŽIHADISTI SPREMAJU MASAKR: Islamska država planira nuklearni napad u srcu Evrope!
Foto: Profimedia

Upozorenje stručnjaka

DŽIHADISTI SPREMAJU MASAKR: Islamska država planira nuklearni napad u srcu Evrope!

Planeta -

Islamska država aktivno nabavlja oružje za masovno uništenje što je pretnju od upotrebe nuklearnog oružja od strane terorista podiglo na najviši nivo još od perioda Hladnog rata, smatraju stručnjaci.

"ID je već izvela brojne napade hemijskim oružjem u Sirji, a znamo da želi da izvede i nuklearni napad u srcu Evrope. Ovo, u kombinaciji sa niskim nivoom bezbednosti i mnoštvom nuklearnih istraživačkih centara u bivšem Sovjetskom Savezu samo znači da je opasnost od napada "prljavom bombom" veoma velika", kaže Moše Kantor, predsednik Međunarodnog luksemburškog foruma čiji su članovi bivši ministri i visoki zvaničnici sa Zapada i Rusije.

Treba podsetiti da ovo upozorenje dolazi usred bojazni da će džihadisti pokušati da izvrše napade tokom predstojećeg Evropskog prvenstva u fudbalu koje se održava u Francuskoj.

S jedne strane stručnjaci ne navode da će teroristi koristiti nuklearno oružje tokom prvenstva, ali s druge strane Kantor ističe da je islamska teroristička ćelija koja je pre dva meseca izvela teroristički napad u Briselu pratila radnike i obezbeđenje u belgijskom nuklearnom objektu.UPOZORENJE STEJT DEPARTMENTAAmerički Stejt Department je nedavno izdao upozorenje za svoje građane koji putuju u Evropu da širom kontinenta postoji opasnost od terorističkog napada i to na svim javnim mestima, turističkim odredištima, prevozu.Ova uzbuna za putovanje biće na snazi 3 meseca.

"Upozoravamo građane SAD na potencijalnu opasnost od terorističkih napada širom Europe, kojima će cilj biti velika događanja, turističke zanmenitosti, restorani, trgovački centri i prijevoz", poručili su.

Upozorenje ističe 31. oktobra.

"Velik broj turista koji posećuju Evropu u letnjim mesecima predstavljaće veće ciljeve za teroriste koji planiraju napade na javnim mestima, posobno na velikim događanjima", dodali su.

Takođe prošlog meseca je britanski premijer Dejvid Kameron izjavio da pripadnici Islamske države planiraju da koriste dronove kako bi na Evropu bacili “zastrašujuću prljavu bombu“.

Naime lideri najmoćnijih država strahuju da bi džihadisti mogli da se naoružaju bespilotnim letelicama koje bi koristili da najveće evropske gradove “zapraše“ radioaktivnim materijalom koji može da usmrti hiljade ljudi.

Premijer Velike Britanije rekao je da postoji realan strah od nuklearnog napada džihadista.

“Na ovakvim samitima se nalazimo nakon što se loše stvari dogode. Ovog puta smo išli korak ispred, želimo da sprečimo takav scenario“, rekao je Kameron.Upozorenje je početkom maja godine stiglo i od direktora Evropola Roba Vajnrajta koji je rekao da će se u Evropi verovatno dogoditi novi teroristički napad velikog obima.

400 BORACA ISLAMSKE DRŽAVE

Islamska država obučila je najmanje 400 boraca kako bi napadali Evropu u smrtonosnim talasima, saznaje AP.Prema dobro obaveštenim izvorima ISIS ima nekoliko poluautonomnih ćelija raširenih po celoj Evropi.

Upozorenje stiže iz brojnih evropskih i iračkih obaveštajnih službi.

Stotinama boraca ISIS je naređeno da pronađu pravo mesto, vreme i metod kako će izvršiti terorističke napade.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track