FICO OBEĆAO ENGLEZIMA: Bregzit će vas itekako zaboleti, postaraćemo se za to
Foto: Reuters

Ima da boli

FICO OBEĆAO ENGLEZIMA: Bregzit će vas itekako zaboleti, postaraćemo se za to

Planeta -

Evropska unija će učiniti Bregzit bolnim za Veliku Britaniju, izjavio je slovački premijer Robert Fico i dodao da London blefira svoju pregovaračku moć u razgovorima o istupanja iz EU.

"EU će iskoristiti ovu priliku da javnosti pokaže: 'Sada ćete videti zašto je važno da ostanete u Evropskoj uniji'. To će biti stav", izjavio je Fico u intervjuu za Fajnenšl tajms.

Slovačka se trenutno nalazi na rotirajućoj poziciji predsedavajućeg u EU, podseća Rojters.

Britanska premijerka Tereza Mej često ističe da će Velika Britanija "napraviti uspeh od Bregzita", ali još treba da odluči da li će nastojati da zadrži pristup jedinstvenom tržištu EU ili na obimu kontrole migracija, prenosi Rojtyers.

"Oni blefiraju" rekao je Fico i dodao: "Iako su peta po veličini ekonomija na svetu - ja shvatam njihov finansijski značaj - to će i dalje biti veoma bolno za Ujedinjeno Kraljevstvo".

Lideri Evropske unije sastali su se u petak bez prisustva predstavnika Velike Britanije, na drugom samitu održanom nakon referenduma u Britaniji. U glavnom gradu Slovačke, Bratislavi, lideri EU su se u petak složili da treba da izgrade "novu viziju" u roku od šest meseci kako bi povratili veru i jedinstvo u bloku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track