(FOTO) KAO NA DRUGOJ PLANETI: Ružičasti smog okovao kineske gradove i izazvao paniku
Foto: Tviter/Taiwan News

Vazduha nigde

(FOTO) KAO NA DRUGOJ PLANETI: Ružičasti smog okovao kineske gradove i izazvao paniku

Planeta -
Peking je izdao crveni stepen zagađenja zbog sve većeg smoga koji je okovao grad.

Internet su preplavile slike i kineskog grada Nankinga u sumrak. Zagađenje je toliko da smog poprima neobičnu rozikastu boju koja čini da građani budu još više uznemireni.

Sve izgleda kao da je reč o nekakvmom futurističkom filmu."Može li neko da objasni šta se dešava sa nebom", upitao je jedan korisnik na društvenim mrežama.

Nivo zagađenja u tom gradu je juče i danas 10 puta viši od bezbednog nivoa koji je propisala Svetska zdravstvena organizacija, zbog čega su otkazane sve školske aktivnosti na otvorenom.

Pojedini kineski mediji su ovu priču preneli pod naslovom "Ružičasti smog" što je razljutilo mnoge građane jer smatraju da se problem zagađenja ne shvata ozbiljno već "kroz ružičaste naočare".

Kineska vlada još nije preduzela nikakve konkretne mere ili predstavila jasan plan u rešavanju ovog gorućeg problema koji sve više počinje da utiče na svakodnevni život.

Smog uzrokuju uglavnom elektrane koje sagorevaju ugalj, industrijsko zagađenje i porast broja vozila na ulicama, a u Pekingu je problem dodatno otežan geografskim položajem pošto je sa tri strane okružen planinama koje zadržavaju smog pod pritiskom hladnog zimskog vazduha.

U iščekivanju realizacije obećanih planova o smanjenju zagađenja usled sagorevanja uglja, stanovnici Pekinga i drugih zagađenih gradova na severu Kine prilagođavaju se teškim uslovima noseći maske i opremajući kuće i stanove filterima za vazduh.

U međuvremenu, rezultati naučnih istraživanja govore da smog u Kini godišnje odnese 1,4 miliona ljudi, ili skoro 4.000 dnevno.

(Tanjug/Guardian)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track