HEROJSKI: Telima spasli taoce od hitaca teroriste u Sidneju

Dali život kako bi zaštitili ljude u kafiću

HEROJSKI: Telima spasli taoce od hitaca teroriste u Sidneju

Planeta -
Man Haron Monis upucao Ketrin Doson umesto trudne Džuli Tejlor, a Tori Džonson umro u okršaju s napadačem

SIDNEJ - Australijska pravnica i majka troje dece mlađe od deset godina Ketrin Doson (38) stradala je nakon što je telom zaštitila trudnu prijateljicu Džuli Tejlor od metaka koje je u Lindt kafeu u Sidneju ispalio ekstremista iz Irana Man Haron Monis (50), kada je zauzeo lokal i zarobio 17 ljudi.

Ona je jedna od dve žrtve talačke drame, koja je u ponedeljak počela u ranim jutarnjim satima i trajala duže od 16 sati, a u kojoj je život izgubio i menadžer kafića Tori Džonson (34). On je pokušao oko dva sata posle ponoći između ponedeljka i utorka po australijskom vremenu da otme pištolj od monstruma i spase ostale, ali napadač ga je upucao i na mestu ubio. Nakon toga, u Lindt je upala policija i usmrtila Monisa. U opštem metežu teže je ranjeno još četvoro ljudi, koji su prevezeni u bolnicu, a među njima je i pripadnik bezbednosnih snaga, kog je rikošet pogodio u lice.

Australijanci su juče u Sidneju odali počast stradalim sugrađanima. Oni su u suzama polagali cveće na mesto ispred kafea, a među njima je bio i premijer Toni Abot.- Ovo je užasan incident za našu zemlju. Tužno je što je dvoje nevinih izgubilo život zbog fanatika - rekao je on.Njemu su juče mnogi svetski zvaničnici uputili poruke podrške, a britanski premijer Dejvid Kameron naglasio je da u ovom trenutku u svakoj državi na svetu može da se dogodi sličan napad.Mnogo je pretnji sa svih strana, zato moramo biti oprezni - upozorio je Kameron.

Propust ili nemarTERORISTA SLOBODNO ŠETAO, A I ŽENA MU JE EKSTREMISTAMan Haron Monis nije povezivan s terorizmom, ali je imao kriminalnu prošlost. Optužen je da je bio saučesnik u ubistvu bivše žene, a protiv njega je podneto 40 prijava za seksualno zlostavljanje. Ipak, on je bio slobodan. Takođe, Monisova druga žena Amira Drudis (35), koja se pojavila u javnosti nakon njegovog ubistva, poznata je po tome što je na internet postavljala snimke na kojima tvrdi da je terorista.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track