IRAČANI OD DŽIHADISTA NAPRAVILI SEKAPERSE: Jao, boli me glava, jel mogu da se vratim u Evropu!?
Foto: Ap 30 3 2014

Pad morala u Mosulu

IRAČANI OD DŽIHADISTA NAPRAVILI SEKAPERSE: Jao, boli me glava, jel mogu da se vratim u Evropu!?

Planeta -

Bitka za Mosul, drugi najveći irački grad koji su džihadisti Islamske države zauzeli u iznenađujućoj ofanzivi 2014. godine, polako ulazi u svoj četvrti mesec, a položaj preostalih boraca ID-a, sve je teži.

Iračke snage su pre dve nedelje u potpunosti osvojile istočni Mosul i time se približile konačnom cilju - potpunom nestankom ID-a u Iraku.

Zbog sve većih gubitaka i praktično bezizlazne pozicije u kojoj se nalaze, preostali borci ID-a potpuno su klonuli duhom pa im je moral na strašno niskom nivou zbog čega sve više odbijaju da se bore. To se pogotovo odnosi na strane borce u redovima džihadista, otkriva dokument ID-a koje su pregledali novinari Vašington Posta Lovdej Moris i Mustafa Salim.

U članku novinari Posta izneli su niz primera koji pokazuju da među stranim borcima ID-a vlada svojevrsna tiha pobuna motivisana strahom od rata. Tako je jedan belgijski džihadista imao potvrdu doktora da ga bole leđa zbog čega ne može da se bori. Jedan borac iz Francuske tvrdio je da želi da napusti Irak kako bi u Francuskoj izvršio teroristički napad. Više njih je tražilo da se prebace u Siriju, dok neki jednostanvo nisu želeli da se bore.Dokument sa 14 "problematičnih" boraca iz bataljona Tarik Bin Zijad, sastavljenog uglavnom od stranih boraca, pronašli su irački vojnici u jednoj četvrti Mosula prošlog meseca.

"Ne želi da se bori, želi da se vrati u Francusku. Tvrdi da će izvršiti mučeničku operaciju u Francuskoj. Tvrdi da je bolestan, ali nema potvrdu doktora", piše u izvštaju za 24-godišnjeg Francuza alžirskog porekla, jednog od petorice boraca u batalonu koji su u Irak stigli iz Francuske.

Za dvojicu Albanaca sa KiM piše da su odbili da odu na ratište i da su zamolili da ih prebace u Siriju, obojica pod obrazloženjem glavobolje.

Inače, dokument prilično detaljno navodi podatke o borcima pa tako u njema piše njihovo ime, država iz koje su došli, država iz koje su poreklom, datum rođenja, krvna grupa i veštine sa oružjem, kao i broj žena, dece i "robinja" koje poseduju. Svemu su priložene i njihove fotografije.

Na svom vrhuncu Islamska država je svaki mesec primala hiljade stranih boraca u svoje redove na teritoriju Iraka i ti borci su često važili za najbolje. Ali, to se u međuvremenu promenilo pa se od 4.000 stranih boraca sa područja EU trećina vratila u svoje države, prema haškom Međunarodnom centru za protivterorističke delatnosti. Za 14 odsto njih je potvrđeno da su mrtvi, dok je za mnoge njihovo trenutno boravište i dalje nepoznato.

"Priča se da su ti borci najmotivisaniji, ali ima mnogo stranih boraca koji su na svojoj koži shvatili da "iskustvo u ID-u" nije ono što su očekivali. Oni su mislili da će to biti jedna velika avantura", rekao je Ajmen al-Tamimi, analitičar specijalizovan za militantne grupe koji je kreirao veliku bazu do sada prikupljenih dokumenata Islamske države.

Dokument koji se citira u ovom tekstu iračke protivterorističke snage našle su jednoj kući u četvrti al-Andalus koja je služila kao administrativna baza za bataljon. Pre nego što su iračke snage zauzele zgradu, džihadisti su iz nje iznosili dokumente i kompjutere, prema izjavama komšija, a potom zapalili zgradu u nadi da će uništiti sve što je ostalo.

"Ovi strani džihadisti su među najžešćim borcima sa kojima smo se borili. Ako oni odbijaju da se bore, to znači da su shvatili da je ova organizacija zapravo lažni islam i da to nije ono po šta su došli", rekao je komandant jedinice koja je našla dokument, pukovnik Muhanad al-Tamimi.

Uprkos zauzimanju istočnog Mosula, irački generali svesni su da ih i dalje čeka krvava bitka. U zapadnom delu grada, koji su njihove snage okružile, nalazi se oko 750.000 civila, a preostali borci ID-a nemaju drugi izbor sem da se bore ili umru.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track