ISLAMSKA DRŽAVA PRED KOLAPSOM: Džihadisti se povlače, ne mogu da izdrže borbu na nekoliko frontova!
Foto: Profimedia

Potinsuti

ISLAMSKA DRŽAVA PRED KOLAPSOM: Džihadisti se povlače, ne mogu da izdrže borbu na nekoliko frontova!

Planeta -

Borci Islamske države povukli su se danas sa linije fronta sa sirijskim pobunjeničkim snagama severno od Alepa, nedaleko od granice sa Turskom, rekli su opozicioni izvori i aktivisti.

Iznenadno povlačenje iz sela u okolini grada Marea, koji je pod kontrolom pobunjenika, ukazuje na pritisak koji islamisti trpe od ofanziva koje vode njihovi ostali neprijatelji dalje na istoku, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Islamisti su od prošlog meseca držali Mareu u okruženju. Hiljade civila ostale su blokirane, a koalicija pod vođstvom SAD dostavila je oružje pobunjenicima bacanjem paketa iz vazduha.

Direktor Opservatorije Rami Abdulrahman rekao je da se čini da islamisti istovremeno ratuju na nekoliko frontova.

Područje koje su napustili borci "Islamske države" odmah su popunili pripadnici "Slobodne sirijske armije". Borci ove grupe primili su pomoć od država koje se protive sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu.

U granatiranju poginulo 10 ljudi

U vazdušnim napadima na pobunjeničko predgradje u Alepu ubijeno je najmanje 10 osoba, dok je veliki broj ljudi povredjen, saopštili su sirijski opozicioni aktivisti. Kako se navodi, jedna bomba eksplodirala je u blizini Bajan bolnice u pregrađu Alepa.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je u napadima poginulo najmanje 10 ljudi, među kojima ima dece. Lokalni komitet za koordinaciju, koji takođe prati sukobe u Siriji, takođe je izvestio o napadima, navodeći višestruke žrtve.

U Alepu je došlo do porasta nasilja u poslednjih 48 sati. Vladine snage su vazdušnim napadima opkolile pobunjenike u istočnom delu grada, dok pobunjenici granatiraju zapadna predgradja koja su pod vladinom kontrolom.

(Srna)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja