PRIČE PUTNIKA IZ EGIPTA Ne bi čudilo da je neko uneo bombu u avion, tamo obezbeđenje igra Kendi kraš
Foto: AP

Spavaju na poslu

PRIČE PUTNIKA IZ EGIPTA Ne bi čudilo da je neko uneo bombu u avion, tamo obezbeđenje igra Kendi kraš

Planeta -
Ruski avion sa 224 putnika koji je pao na Sinaju vrlo verovatno je uništen bombom. Što istraga ide dalje, američki, britanski, ali i egipatski istražitelji sve su više uvereni da pad nije uzrokovao neki mehanički kvar, već da je to delo terorista

Postavlja se ključno pitanje - kako je eksplozivna naprava unesena u avion? Sudeći po iskustvima putnika, teroristi i nisu morali previše da se muče. Aerodrom Šarm el Šeik ne zadovoljava ni minimalne sigurnosne uslove - putničke torbe uopšte se ne proveravaju, a pripadnici obezbeđenja su, blago rečeno, nezainteresovani, prenose britanski mediji."Bila sam šokirana ponašanjem ljudi na aerodromu. Dobro se sećam da je čovek koji je radio na skeneru na ulazu igrao igricu Kendi kraš na mobilnom telefonu, rekla je jedna od putnica.

Džejmi Metison bila je u popularnom egipatskom letovalištu prošle godine."Dobro se sećam svega... Čovek koji je radio na skeneru putničkih torbi je bio prezauzet - spavanjem. Nisam mogla da verujem šta se događa, tada sam odlučila da na to mesto više nikada neću ići. Taj aerodrom ne zadovoljava ni minimalne sigurnosne standarde...", kaže ona.

Još jedan putnik bio je izričit.

"Bili smo gosti u jednom velikom rizortu, a pre odlaska su nam rekli da torbe ostavimo u svojim sobama i da će ih oni pokupiti i doneti ispred recepcije. Drugim rečima, neko vreme su bile bez ikakvog nadzora i bilo ko je mogao da kopa po njima", kaže putnik.

Bilo je i drugih negativnih primera, ali sa druge strane, egipatski ministar Hosam Kamal kaže da svaki aerodrom u njegovoj zemlji zadovoljava sve standarde i da su mere obezbeđenja besprekorne.

(Sky news)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track