JEDNA VARNICA I KREĆE NUKLEARNI RAT Pakistan preti Indiji: Nismo pravili nuklearnu bombu za vitrinu
Foto: Ap 24 Sept 2016

Opasna pretnja

JEDNA VARNICA I KREĆE NUKLEARNI RAT Pakistan preti Indiji: Nismo pravili nuklearnu bombu za vitrinu

Planeta -

Više od 10.000 Indijaca koji žive na granici sa Pakistanom moralo je da se evakuiše nakon prekjučerašnjeg "hirurškog udara" koji je indijska vojska izvela na teritoriji Pakistana, dok pakistanski ministar odbrane preti nuklearnim oružjem.

Indijske vlasti tvrde da je vojska izvela hirurški udar na položaje militanata koji su planirali napade na teritoriju Indije, dok pakistanske novine tvrde da se jedino čula paljba minobacača i pušaka, čest prizor duž linije razgraničenja u Kašmiru. Indija je potom naložila evakuaciju građana iz granične regije, u strahu od moguće eskalacije sukoba.

Pakistanski ministar odbrane Khavaja Asif pre četiri dana je upozorio da će uništiti Indiju ako se usudi da nametne rat.

"Pakistanska vojska je u potpunosti spremna da odgovori na bilo kakvu agresiju Indije. Nismo napravili atomsku bombu da nam stoji u vitrini. Ako dođe do toga, iskoristićemo je i eliminisati Indiju", rekao je Asif.

BLIŽI LI SE NOVI APOKALIPTIČNI RAT? Ako im bacimo nuklearku u narednih 800 godina neće biti života!

Najnoviju seriju eskalacija započeo je napad kašmirskih pobunjenika ranije ovog meseca, koji su ubili 18 indijskih vojnika. Indijske vlasti veruju da su militanti imali podršku službenog Pakistana, zbog čega su naložili napad na njihove položaje preko granice.

Od jula ove godine, više od 80 ljudi ubijeno je u indijskom delu Kašmira, od kojih su mnogi bili civili.

Obe države poseduju nuklearno oružje i nisu potpisnice sporazuma o neširenju nuklearnog oružja. Stručnjaci procenjuju da se na svakoj strani nalazi između 110 i 130 bojevih glava, a eskalacija bilo kojeg sukoba u regionu lako se može pretvoriti u razmenu paljbe nuklearnim oružjem.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja