JEVREJSKI UČENICI NA UDARU  U NEMAČKOJ: Sada krivci nisu neonacisti
Foto: Profimedia

Antisemitizam

JEVREJSKI UČENICI NA UDARU U NEMAČKOJ: Sada krivci nisu neonacisti

Planeta -

Slučaj jednog učenika jevrejskog porekla koji je morao da napusti školu zbog mobinga koji su nad njim sprovodili muslimanski učenici, pokrenuo je novu raspravu oko antisemitizma u Nemačkoj koji u poslednje vreme beleži porast u toj zemlji.

"Ovo nije usamljeni slučaj. Uvek iznova se jevrejska deca u nemačkim školama napadaju i maltretiraju samo zato što su Jevreji. Nazvati nekoga jevrejem je odavno postala uvreda u nemačkim školama", rekla je bivša predsednica Nemačkog jevrejskog veća Šarlota Konobloh u razgovoru za medije.

Njen nasljednik na toj poziciji Josef Šuster se založio za "temeljnu istragu" kako bi se otkrili krivci za nemili slučaj u jednoj berlinskoj školi, iz koje su roditelji udaljili svog sina nakon dugotrajnog mobinga od muslimanskih kolega, mahom turskog i arapskog porekla. "Treba istražiti je li škola reagovala prekasno", rekao je Šuster.

Roditelj 14-godišnjaka školskoj upravi predbacuju da, uprkos brojnim pritužbama i upozorenjima, nije učinila ništa kako bi sprečila napade na njihovog sina. Šuster je apelovao na predstavnike muslimanskih zajednica u Nemačkoj da se aktivno odupru rastućem antisemitizmu u svojim redovima.

"Nedopustivo je da se u nekim džamijama u Nemačkoj otvoreno propagira mržnja prema Jevrejima i Izraelu", rekao je Šuster. Ministarka obrazovanja savezne pokrajine-grada Berlina Sandra Šeres najavila je detaljnu istragu svakog slučaja antisemitizma u školama u Berlinu.

Uprava škole, u kojoj je, kako javljaju mediji, 75 odsto učenika stranog porekla, mahom turskog i arapskog, u međuvremenu je sprovela disciplinski postupak protiv optuženih učenika pa ih udaljila sa nastave. Dnevnik na engleskom jeziku "Džujiš Kronikl" citira majku učenika koji je bio žrtva mobinga, koja kaže kako su njenog sina dnevno napadali uvredama poput "Svi Jevreji su ubice".

Nakon što su učenika fizički napali na autobuskoj stanici i na njega iz pištolja igračke plastičnim mecima ispalili nekoliko hitaca, roditelji su učenika ispisali iz škole. Cela porodica je pre nekoliko meseci iz Velike Britanije doselila u Berlin. Poslednjih godina u napadima na Jevreje u Nemačkoj pojačano učestvuju mladići iz muslimanskih zajednica, dok se broj napada sa radikalno desnom pozadinom smanjuje.

Posljednjih godina se beleži konstantno visok broj napada sa antisemitskom pozadinom. U 2015. je, po podacima savezne vlade, izvršeno 1366 takvih napada. Aron Ekstad, direktor berlinske jevrejske gimnazije Feliks Mendeson je za Džuiš Kronikl izjavio kako godišnje "šest do deset" učenika nekih berlinskih škola zatraži premeštaj zbog mobinga muslimanskih počinilaca.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

7 najkrvavijih terorističkih napada u Rusiji

(Index)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track