KINA SE OGRAĐUJE OD AFERE PANAMA: Moćna sila stoji iza curenja dokumenata!
Foto: Fonet/AP, 24.09.2015.

Neće da diskutuju

KINA SE OGRAĐUJE OD AFERE PANAMA: Moćna sila stoji iza curenja dokumenata!

Planeta -
Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je danas kao neosnovane navode iz "panamskih dokumenata" o tome da su rođaci predsednika Sji Đinpinga i drugih aktuelnih i penzionisanih kineskih političara vlasnici ofšor kompanija.

Portparol Ministarstva Hong Lei izjavio je da neće dalje diskutovati o tim izveštajima i odbio je da odgovori da li će pojedinci pomenuti u dokumentima biti ispitani. "Nemam komentar na te neosnovane optužbe", izjavio je Hong novinarima na redovnoj konferenciji za novinare.

Kineski državni mediji nisu pisali o dokumentima koje je objavio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, na osnovu procurelih dosijea iz advokatske kompanije "Mosak Fonseka" iz Paname.

Pretraga reči "panamska dokumenta" na vebsajtovima i društvenim medijima u Kini je danas blokirana, ali ne u potpunosti, pošto su mogu naći neke vesti u vezi s tim dokumentima, u kojima se pominju na primer fudbaler Lionel Mesi ili neki drugi koji nisu povezani s Kinom.

U uvodniku u tabloidu Global tajms navodi se da nepoznata "moćna sila" stoji iza curenja dokumenata u javnost i da su glavne mete protivnici Zapada, posebno predsednik Rusije Vladimir Putin, ali ne pominje umešanost nijedne osobe iz Kine.

"Mosak Fonseka" je, prema objavljenim dokumentima, pomogla u osnivanju ofšor komanija za rođake najmanje osam aktuelnih i nekadašnjih članova Stalnog komiteta Politbiroa Komunističke partije, a među njima je i zet kineskog predsednika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track