MINISTARKA LAGALA O BROJU SILOVANJA ZBOG MIGRANATA: Prikrila oko 2.000 slučajeva, pa se izvinjavala
Foto: AP

Štitila politiku EU

MINISTARKA LAGALA O BROJU SILOVANJA ZBOG MIGRANATA: Prikrila oko 2.000 slučajeva, pa se izvinjavala

Planeta -

Švedska ministarka priznala je grešku kada je tvrdila da je broj seksualnih napada u zemlji opao.

Ministarka za integracije Ilva Johanson rekla je u televizijskom intervjuu da se broj silovanja u Švedskoj "ide dole, i ide dole, i ide dole".

Ona je to izjavila nakon primedbe bivšeg lidera UKIP Najdžela Faradža koji je tvrdio prošlog meseca da je grad Malme "prestonica silovanja u Evropi zbog politike migranata u EU."

Dan kasnije se ispostavilo da se, uprkos zvaničnom smanjenju od 12 odsto u 2015. godini, broj seksualnih napada povećao za 13 odsto u 2016. godine.

Johansonova je priznala svoju grešku u izjavi za list Dagens Niheter."Bazirala sam svoj odgovor na informaciji koju sam imala u to vreme, a odnosi se na broj silovanja u 2015. godini", rekla je ona.

"Preliminarni podaci za 2016. nažalost pokazuju da su brojke u porastu" rekla je Johansonova, koja je ranije braneći migrantsku politiku EU, tvrdila da je broj silovanja pao.

"Mi ne vidimo vezu između kriminala i imigracije", rekla je ona.Inače broj prijavljenih slučajeva silovanja, porastao je sa 4.208 u 2006. na 6.560 u 2016. godini.

(Daily mail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track