NA PRAGU NUKLEARNE KATASTROFE: Oko ukrajinske nuklearke radijacija 16 puta veća od dozvoljene

Curi radioaktivni materijal

NA PRAGU NUKLEARNE KATASTROFE: Oko ukrajinske nuklearke radijacija 16 puta veća od dozvoljene

Planeta -
Ista elektrana bila je već gašena zbog kvarova, tada se nesreća dogodila u trećem bloku u pogonu proizvodnje, ali je nakon zatvaranja ukrajinski Inspektorat za nuklearnu energiju saopštio da nije registrovana pojačana radijacija

KIJEV- Incident u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje. Kako javljaju medji sa lica mesta iz elektrane, inače najveće u Evropi curi radioaktivni materijal i zagađenje je 16 puta veće od dozvoljenog.

Nezvanično problem je nastao kada su radnici u elektrani, kako stoji u izveštaju, pokušavali da zamene šipke za gorivo ruske proizvodnje sa američkim.

Ista elektrana bila je već gašena zbog kvarova, tada se nesreća dogodila u trećem bloku u pogonu proizvodnje, ali je nakon zatvaranja Ukrajinski Inspektorat za nuklearnu energiju saopštio da nakon zatvaranja nuklearke nije registrovana pojačana radijacija.

Posle dva dana nuklearka je nastavila sa uobičajenim radom....Agencija Interfaks prenela je da se problem desio u reaktoru u Bloku 3, koji ima 1.000 megavata. Firma koja upravlja centralom objavila je da je problem nastao u jedinici za proizvodnju električne energije.

Uznemirenost zbog nuklearne bezbednosti je u Ukrajini vrlo velika, jer se zemlja i danas bori sa posledicama nuklearne katastrofe u Černobilju, 1986. godine.

http://www.youtube.com/watch?v=OfvLZW3N9R8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track