OVO JE ZEMLJA SA DEVET VALUTA: I izdali su novčanicu od 100 triliona
Foto: Reuters 21 Sept 2015

Ekonomski haos

OVO JE ZEMLJA SA DEVET VALUTA: I izdali su novčanicu od 100 triliona

Planeta -
Upravljanje novcem u jednoj valuti je dovoljno komplikovano za većinu ljudi. Zamislite da morate da pratite vrednost devet.

To je otežavajuća činjenica za mnoga preduzeća u Zimbabveu, koji su bili primorani da se pretvore u dilere deviza nakon što se valuta zemlje dolar srušio i povučen je iz opticaja.

Oni sada trguju američkim dolarom, australijskim dolarom, afričkim random, bocvanskom pulom, evrom, britanskom funtom, japanskim jenom, kineskim juanom i rupijem.

"Većina valuta se koristi u trgovini", rekao je guverner Džon Mangudia.

"50 odsto našeg prometa je sa Kinom i Južnom Afrikom, tako da treba omogućiti trgovanje u mnogim valutama."Američki dolar je Zimbabveu zvanična "rezervna valuta." Mangudia kaže da država nema nameru da ga zameni za juan ili randu.

Na ulicama glavnog Harare, američka dolar je poželjan, ali trgovci prihvataju različite valute. U blizini granice sa Južnom Afrikom i Bocvanom rand, puli i evro su popularni.

Ipak, popularnost randa je nedavno opala nakon što je pao 30 odsto prošle godine. Zimbabve počinje da se oslobođa valute svojih komšija u strahu od dalje amortizacije.

Lokalni biznismeni će prihvatiti skoro svaku valutu, ali po daleko većem kursu od zvaničnog.Kriza valute u Zimbabveu počela je 2000. godine, kada je vlada sprovodila agresivnu reformu zemljišta. Kombinacija sankcija i gubitak poverenja u ekonomiji doveo je do pada dolara Zimbabvea.

Poslednji zvanična inflacija bila je 230 miliona odsto početkom 2009. godine, kada je američki dolar postao zakonsko sredstvo plaćanja. Mangudia kaže da centralna banka "štampa po čitav dan."

Cena robe menja se iz minuta u minut, a Zimbabve je postao poznat po svojoj novčanici od sto triliona.Šingi Munieza, predsednik "Vinal investmenta, rekao je da je kafu plaćao pre nego što je doneta, jer u vreme kada bi počeo da je pije, cena bi porasla."

Problem je nastao i zbog toga što u zemlji nije bilo dovoljno "sitnih" američkih dolara pa se kusur često vraćao u olovkama i slatkišima.

(CNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja