POTRESNA ISPOVEST ASADOVOG VOJNIKA: Evo zašto sam dezertirao iz Sirijske armije
Foto: AP

SLOMLJENI SNOVI

POTRESNA ISPOVEST ASADOVOG VOJNIKA: Evo zašto sam dezertirao iz Sirijske armije

Planeta -

Gajat Abd Alaziz odrastao je sanjajući da jednog dana postane vojnik Sirijske Arapske Armije (SAA), ali iskustva koje je preživeo kada mu se "san" ostvario, promenila su ga zauvek

Od početka sirijskog građanskog rata 2011. godine, dezertiranje je postalo svakodnevna pojava u Sirijskoj Araopskoj Armiju (SAA). Desetine hiljada su dezertirale, a Gajat Abd Alaziz bio je jedan od njih, piše Newsweek.rs.Iako je od malih nogu sanjao da bude deo sirijske armije, traume koje je doživeo, promenile su ga zauvek... Postao je dezerter...Ovo je njegova ispovest..."Odrastao sam sanjajući kako ću jednog dana braniti svoju zemlju od neprijatelja. Nikada nisam ni zamislio da ću shvatiti kako je ta armija jedna velika laž, kao i sva njena obećanja"Alaziz je počeo redovnu vojnu službu 2010. godine, samo nekoliko meseci pre početka "revolucije". Zbog izbijanja rata, međutim, njegov regularni vojni rok koji inače traje godinu dana, produžen je na tri, i da nije dezertirao, verovatno bi bio produžen i više, s obzirom da je zemlja u ratnom stanju.Do 2013. godine radio je kao oficir za komunikacije, pri kompjuteru, u jednoj od vojnih baza. Međutim, u februaru, njegova jedinica našla se pod opsadom pobunjeničke grupa Džajš al Islam.

Foto: AP, Sahrana pripadnika Sirijske Arapske Armije (SAA)
Foto: AP, Sahrana pripadnika Sirijske Arapske Armije (SAA)

"Veoma brzo smo shvatili da režimski oficiri prenose zalihe hrane iz skladišta u svoje sobe, dok nama ostavljaju mrvice. Osećao sam se kao da se borimo protiv dva neprijatelja - jednog izvan i drugog unutar zidina, među nama."Izlazak na staze unutar kompleksa, predstavljao je čisto samoubistvo, pošto su snajperi pokrili gotovo svaki pedalj dvorišta. Istovremeno, psihološki rat je drastično oborio moral vojnika - na razglasu i magnofonima, danonoćno su emitovane poruke: "Položite oružje i izađite. Siniti, pomoćićemo vam da se sastanete sa porodicama. Alaviti, smrt je vaša sudbina."Kako je i sampripadnik alavitske manjine, iz koje potiče i predsednik Bašar al Asad, Alaziz nije ni u jednom trenutku razmišljao o predaji, već samo kako da pobegne.

Foto: Reuters, Velika džamija u Alepu nakon oslobođenja od strane Sirijske arapske armije (SAA)
Foto: Reuters, Velika džamija u Alepu nakon oslobođenja od strane Sirijske arapske armije (SAA)

Sredinom meseca, prilikom snažnog napada pobunjenika Alaziz je ranjen u borbi. Probudio se nedelju dana kasnije u bolničkoj sobi, gde je proveo mesec dana."Nikada neću zaboraviti taj prizor: vojnicima nedostaju delovi tela, ostali su nesvesni... Jedna sestra pokušavala je da leči 30 vojnika. Nemoguća misija. Slušao sam vesti da podrška stiže i da će podići opsadu, uz zvuke sukoba napolju. Nije više bilo hrane i vojnici su već počeli da jedu travu. Bio sam presrećan kada me se jedan prijatelj setio i doneo mi busen trave da pojedem."Alaziz tvrdi da je komandant baze svakog dana ponavljao kako pojačanja stižu, dok je u stvari čekao da ga unaprede u viši čin. Navodno, komandant je slao lažne izveštaje da je situacija pod kontrolom kako bi poboljšao svoju reputaciju.Ipak, pojačanja su se posle nekog vremena konačno pojavila i probila opsadu. Počela je evakuacija ranjenih, a hrana i municija počeli su da pristižu.

Foto: AP, Bašar al Asad sa komandom Sirijske Arapske Armije (SAA)
Foto: AP, Bašar al Asad sa komandom Sirijske Arapske Armije (SAA)

Alaziz je prebačen u bolnicu blizu Damaska, gde mu je iz tela izvađeno 11 delova šrapnela iz tela, dok je šest i dalje u Alazizovoj glavi, pošto bi mu njihovo uklanjanje ugrozilo život.Nakon što je bio spreman za kućno lečenje, Alaziz je prešao u kuću kod svojih roditelja."Dok sam se oporavljao i ležao, gledao sam televiziju i nedržavne kanale, dan za danom. Video sam masakre u gradovima širom sirije, svakodnevne scene smrti u vestima koje mi prethodno nisu bile dostupne. Protiv koga sam se borio i zašto? Da li ću i samo morati da ubijam nedužne? To nije bila armija o kojoj sam sanjao u detinjstvu. Srećom, doktor mi je odobrio 3 meseca oparavka. Ispostaviće se, dovoljno da pobegnem iz zemlje.Alaziz je pobegao iz Sirije preko libanske granice. Danas živi u Italiji."Da, ja sam dezerter. Uvek ću to govoriti bez osećaja stida. Izgubio sam mnogo u mojoj zemlji - porodicu, prijatelje, obrazovanje i snove. Nikada neći prestati da verujem kako sam dezertirao da drugi ne bi izgubili svoje porodice, prijatelje i snove".Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:Kontroverzna ideja: Stvaranje Velike Srbije, Albanije i Hrvatske rešenje za mir na BalkanuVlada iz senke ili teorija zavere: Ovo je 5 najmoćnijih porodica sveta (FOTO)Zaboravljeni pokolj: Evo kako su Krstaši doneli pustoš i smrt BeograduDrevni spisi pomogli astronomima: Dani postaju sve duži i duži, a evo i zaštoOvu nedelju ćemo zapamtiti: Severni pol dostiže tačku topljenja, posledice kataklizmične

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track