RASPAD EU: Vučićev drug razbio Evropu!

Britanija pokrenula raspad Unije

RASPAD EU: Vučićev drug razbio Evropu!

Planeta -

Bivši gradonačelnik Londona Boris Džonson, blizak srpskom premijeru, uspeo je da trijumfuje na glasanju uprkos svim predviđanjima

Stanovnici Velike Britanije na referendumu su odlučili da napuste Evropsku uniju, čime je započet raspad zajednice. Ključnu ulogu u tome imao je bivši gradonačelnik Londona Boris Džonson, inače blizak srpskom premijeru Aleksandru Vučiću.Za odvajanje od EU glasalo je 51,89 odsto ljudi, dok je 48,11 odsto želelo da EU opstane.Britanski premijer Dejvid Kameron, koji se zalagao za EU, rekao je da podnosi ostavku.- Ne bi bilo u redu da ja budem kapetan koji će povesti našu zemlju ka sledećoj destinaciji. Borio sam se za ostanak, ali britanski narod je odlučio drugačije - poručio je on juče.Glavni pobornik „bregzita“ Boris Džonson, s kojim se Vučić sretao u Londonu i sa kojim inače neguje dobre odnose, ocenio je da je britanski narod povratio kontrolu.- Možemo pronaći svoj glas u svetu ponovo, glas koji je u skladu s petom najvećom ekonomijom sveta. Možemo da usvajamo svoje zakone i određujemo poreze u skladu s našom ekonomijom - kaže on.Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je juče da odlazak Britanije predstavlja udarac Evropi i njenom ujedinjenju.- To šta će biti posledice zavisi od toga da li ćemo mi - ostalih 27 članica Unije - dokazati da smo voljni i sposobni da ne izvlačimo brzoplete i proste zaključke, što bi samo dovelo do dalje podele Evrope - kaže ona.Odluka Britanaca je ohrabrila evroskeptike širom EU.- Pobeda za slobodu! Sada moramo da imamo isti referendum i u Francuskoj i drugim zemljama EU - oglasila se Marin le Pen, liderka francuskog Nacionalnog fronta. Italijanska Severna liga pokrenula je kampanju za referendum, a slično je u svojoj zemlji predložio lider holandske Stranke slobode Gert Vilders. Švedske demokrate objavile su da sada „čekaju švegzit“.Britanski analitičar Džon Ličfild kaže da je logično da će slični referendumi biti traženi.- Jasno je da je evropski projekat doživeo najveći poraz u svojoj istoriju dugoj 60 godina. Nijedna zemlja članica ranije nije napustila EU, a kamoli jedna tako moćna zemlja poput Britanije. Ovo će oslabiti i Britaniju, ali i Evropu. Međutim, u mnogim zemljama će odmah biti tražen sličan referendum. Ovo je početak - kaže on za Independent.

PobednikBoris DžonsonBUDUĆI PREMIJERBivši gradonačelnik Londona Boris Džonson bio je predvodnik „bregzita“, pa ga smatraju budućim premijerom. Iako je britanski političar, rođen je u Americi, ali je turskog porekla - njegov pradeda je Ali Kemal, novinar, pesnik i ministar unutrašnjih poslova Osmanskog carstva. S majčine strane vodi poreklo od britanskog kralja Džordža II. Školovao se na Itonu i Oksfordu i bio je cimer Dejvida Kamerona. Po obrazovanju je istoričar, ali je radio i kao novinar, a 1999. više puta je izveštavao i iz bombardovanog Beograda.

GubitnikDejvid KameronPUCAO SEBI U NOGU!Najveći gubitnik „bregzita“ je britanski premijer Dejvid Kameron. On nije imao obavezu da raspiše referendum koji je označio njegovu političku smrt. Iako je evroskeptik, Kameron je mesecima učestvovao u kampanji za ostanak u Uniji.- On je obrazovan, ali nije intelektualac. Odlučan je, ali nije dominantan, džentlmen, ali nije snob. On je vernik, ali ne previše. Ljudi kao on ne poseduju originalnost, strast, iskušenje, ali su nekada uspevali da vladaju svetom - napisao je novinar i biograf Čarls Mur.

Najdžel FaražPREVARIO BIRAČELider Stranke za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP) i jedan od inicijatora „bregzita“ Najdžel Faraž rekao je da ne može da garantuje da će se ispuniti jedno od glavnih obećanja te stranke tokom kampanje - da će novac koji Britanija izdvaja za EU, 350 miliona funti, biti preusmeren u zdravstvo. To je Faraž izjavio samo nekoliko sati po proglašenju rezultata.

POTRES U ZEMLJI Rastura se Ujedinjeno Kraljevstvo ŠKOTI I IRCI ODLAZE OD ENGLEZAI sama Britanija bi mogla da postane žrtva „bregzita“ - Škoti su zatražili otcepljenje, Severna Irska referendum o odlasku iz zemlje, a Španija zajednički suverenitet nad Gibraltarom, jer je na toj teritoriji većina glasala za EU.Aleks Salmond, bivši škotski premijer, najavio je da će Škotska nacionalna partija tražiti novi referendum o nezavisnosti. On je rekao da bi za Škotsku bilo „razumno“ da nikada ne napusti EU. Nikola Sterdžon, liderka stranke i prva ministarka Škotske, kaže da je Škotska je znatno doprinela glasu ostanka.Potpredsednik vlade Severne Irske Martin Mekginis zatražio je glasanje o ujedinjenju Irske.

ReagovanjaBarak ObamaPARTNERI AMERIKEVelika Britanija i EU ostaće nezamenljivi partneri SAD. Poštujemo odluku Britanaca.Fransoa OlandEVROPA NA OZBILJNOJ PROBIBritanski referendum stavio je Evropu na ozbiljnu probu. Evropa treba da pokaže u takvim okolnosti veću solidarnost i snagu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja