SIRIJAC ODGOVARA NA PITANJA KOJA NAS MUČE: Zašto je pobegao, zašto više beže muškarci nego žene...
Foto: Stefan Jokić

Ispovest izbeglice

SIRIJAC ODGOVARA NA PITANJA KOJA NAS MUČE: Zašto je pobegao, zašto više beže muškarci nego žene...

Planeta -
Zubar koji je pobegao iz Sirije priča da nije u Evropi kako bi "uživao u beneficijama"

Njegovo putovanje je trajalo mesecima i koštalo je hiljade dolara, ali on je jedan od srećnika koji su uspeli da se spasu. Milad (koji nije hteo da se objavljuje njegovo pravo ime da zbog toga ne bi ispaštala porodica koju je ostavio u Siriji) je 29-godišnji zubar koji je pobegao u London prošle godine. Na Fejsbuku je odgovorio na pitanja koja mnogi postavljaju, poput onog zbog čega izbeglice ne ostaju i ne bore se u ratu, zašto ima toliko muškaraca u kolonama i gde su žena i deca. CNN je izdvojio najzanimljivije odgovore.

Upitan zašto kao mlad muškarac nije ostao u Siriji, borio se i pokušao izgraditi bolju budućnost Milad odgovora:

Rat uništava celu državu

"To nije jednostavna stvar kad vam bombe lete iznad glave, kad čujete pucnjavu i kad ne možete da pronađete posao i novac za život. Mislim, rat uništava sve u državi. Borite se, borite i borite i onda želite da odete. Čekate 2 ili 3 godine i ništa se nije promenilo. Kako to možete da podnesete?", zapitao se.

Sirija nije bezbedno mesto za život,  Foto: Profimedia
Sirija nije bezbedno mesto za život, Foto: Profimedia

Ovaj izbeglica nije u Evropi kako bi "uživao u beneficijama".

"Naravno, nedostaje mi dom, nema mesta kao što je dom. Ako se uslovi poboljšaju mnogo bi se Sirijaca, ne samo ja, vratilo u Siriju."

Na pitanje zašto Sirijci ne odlaze u bogati Dubai, nema odgovor, jer se ne radi o njihovom izboru.

"Pitajte vlade Arapskog zaliva. Nemam odgovor. Mnogo Sirijaca više bi volelo da ide u arapske zemlje jer su to razvijene zemlje, imaju novca i govore arapski. Ali su nam zatvorili vrata. Trebalobi njih da pitate."

"Muškarci ne žele da se bore za ili protiv Assadovog režima"

Mnogi tvrde kako su kolone izbeglica prepune muškaraca, dok je žena i dece mnogo manje.

"Mnogo je žena i dece izbeglica, ali je muškarcima lakše da napuste Siriju. Takođe, žene i decu ne regrutuju u vojsku. Muškarci ne žele da se bore za ili protiv Assadovog režima."

Na pitanje kakav čovek ostavlja porodicu u ratnoj zoni, Milad ima odgovor.

Ilustracija: Reuters
Ilustracija: Reuters

"Nisu mogli lako da se odluče da napuste dom i posao. Ja sam mlad. Nemam kuću i imam vremena da tražim drugi posao i mesto za život. Ali moj otac, na primer, koji ima 60 godina, ne može lako da se odluči da ostavi sve. Otišao je posle 2 godine, ne kad i ja, pošto je shvatio da se ništa nije promenilo i da sve ide loše."

Milad, a Syrian refugee living in the UK, is here live to answer your questions about his journey and the road ahead. Read Milad's story here -- http://cnn.it/1K9dBK0 -- and then join us in the chat below.

Posted by CNN International on Monday, 14 September 2015

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja