STAVILI NA PROFIL PUTINOVU SLIKU I TERORIŠU AUSTRALIJU: Evakuacija škola zbog pretećih poruka
Foto: Printscreen Yt

Trolovi u akciji

STAVILI NA PROFIL PUTINOVU SLIKU I TERORIŠU AUSTRALIJU: Evakuacija škola zbog pretećih poruka

Planeta -
Niz škola u Australiji zatvoren je danas zbog lažnih dojava o bombama za koje policija kaže da su poslate iz inostranstva, s naloga "Odred za evakuaciju" na kojoj je fotografija predsednika Rusije, a u nameri da se izazove pometnja.

"Nema dokaza da je ovde reč o bilo čemu drugom sem o prevari kako bi se izazvala nepotrebna pometnja i neprijatnost. Pretnje su stigle iz inostranstva a nema uverljivih dokaza da bi mogle biti sprovedene ovde," navela je policija, prenosi AFP.

Ovo je drugi takav slučaj pošto su u petak hiljade učenika puštene kući a škole zatvorene u australijskim državama Novi Južni Vels i Viktorija, takođe zbog telefonskih pretnji. Slicni incidetni dogodili su se i u školama u Francuskoj, Italiji i Britaniji ranije tokom nedelje.

https://twitter.com/RT_com/status/694011343645577216

"Svuda je na delu bio isti plan da se pozivima izazove prekid u radu škola i privuče pažnja medija", saopštila je danas policija u Novom Južnom Velsu.

Policija nije navela o koliko škola se radi ali mediji prenose da je reč o osam škola. Policija u Viktoriji, gde je prema izveštajima medija evakuisano ili zatovreno 20 škola, saopštila je da je plan za hitne situacije primenjen kao mera predostrožnosti. Mediji navode da je i u Kvinslendu zatvoreno 10 škola a da je policija saopštila da je istraga u toku ali da "nema razloga za uzbunu."

Odgovornost za pretnje u francuskim i brtianskim školama preuzeo pojedinac ili grupa koji koristi Tviter nalog "Odred za evakuaciju", na kojem se kao profil slika nalazi fotografija ruskog predsednika Vladimira Putina.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja