STIGLA ZIMA: Ukrajina spremna za pregovore o gasu s Rusijom 9. decembra
Foto: AP

Sad može

STIGLA ZIMA: Ukrajina spremna za pregovore o gasu s Rusijom 9. decembra

Planeta -

KIJEV - Ukrajina je spremna da se pridruži trilateralnim pregovorima o pitanjima vezanim za gas, 9. decembra u Briselu, saopštila je ukrajinska državna energetska kompanija "Naftogas" na svom Tviter nalogu.

"Naftogas" nije precizirao ko će učestvovati u pregovorima, za koje je ruski ministar energetike Alekdander Novak izrazio nadu da će biti održani u prvih 10 dana decembra, javlja Rojters.

Ukrajina ne kupuje gas direktno od Rusije od novembra 2015, kad je Kijev prekinuo odnose s Moskvom zbog prisajedinjenja Krima Rusiji i navodne podrške Moskve narodu na istoku Ukrajine.

Potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič posreduje između Rusije i Ukrajine u sporu oko gasa, pokušavajući da umanji rizik od prekida snabdevanja Evrope gasom, pogotovu u zimskom periodu. On je prošle nedelje najavio da bi ruski i ukrajinski zvaničnici mogli da se sastanu ove nedelje kako bi razgovarali o isporukama gasa, podseća britanska agencija.

Evropska unija trećinu gasa koji koristi nabavlja od Rusije, a više od polovine tog gasa doprema se preko Ukrajine do zemalja članica EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track