ŠVEDSKA STRAHUJE: Policija u pripravnosti, sumnja se da je jedan Iračanin planirao napad
Foto: Reuters

Pretnje

ŠVEDSKA STRAHUJE: Policija u pripravnosti, sumnja se da je jedan Iračanin planirao napad

Planeta -
Švedska bezbednosna policija Sapo danas je, nakon terorističkih napada u Parizu, povećala stepen bezbednosnog rizika za jedan stepen, odnosno na nivo četiri na skali od pet nivoa.

"Jedan od razloga za povećanje je da je bezbednosna policija primila konkretne informacije i procenila da moramo da delujemo u okviru operacija za borbu protiv terorizma", navodi se u saopštenju policije.

Četvrti nivo podrazumeva da postoji visok nivo mogućnosti da "osobe imaju nameru i sposobnost da izvrše napad", prenosi Rojters. Lokalna švedska novinska agencija "Siks" poziva se na neimenovani izvor i tvrdi da je jedan Iračanin, koji je prošao obuku u Siriji, ušao danas u Švedsku s namerom da izvrši napad.

Zvaničnici navode da ne znaju gde, kada ili kako bi mogao da bude izvršen napad, a nije ni jasno da li je planirano da se napad uopšte izvede u Švedskoj.

Danska policija danas je, takođe, povećala stepen bezbednosnog rizika u zemlji, pozivajući se na porast nivoa pretnje od terorističkog napada nakon prošlonedeljnih napada u Parizu. Samo dva sata kasnije, policija u Danskoj je evakuisala jedan od dva terminala na aerodromu Kastrup u Kopenhagenu nakon što je otkriven prtljag sumnjivog sadržaja.

Danska policija, Foto: Reuters
Danska policija, Foto: Reuters

Za bezbednost zemlje strahuje i Velika Britanija, gde su naoružani policajci evakuisali danas putnike iz jedne stanice podzemne železnice u Londonu nakon što je jedan čovek pretio putnicima makazama, za kojim se još traga.

Ranije danas su najmanje dve osobe poginule, a nekoliko policajaca je povređeno tokom akcije hapšenja osumnjičenih za terorističke napade u Parizu, koju su pripadnici specijalnih policijskih snaga organizovali rano jutros u pariskom predgrađu Sen Deni.

Tokom akcije hapšenja rano jutros u 04:30 u jednom stanu i blizini privedeno je najmanje sedmoro ljudi, dve osobe koje su bile sakrivene u stanu su poginule, od kojih jedna žena koja je samu sebe raznela eksplozivom.

Najmanje pet policajaca je ranjeno, a ubijen je i jedan policijski pas. Traga se za Abdelhamidom Abaudom za koga se pretpostavlja da je organizovao napade prošlog petka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja