TAJNA BELEŽNICE GRČKOG MINISTRA: Ove reči odlučiće o sudbini Evrope
Foto: Reuters

Zapalio medije

TAJNA BELEŽNICE GRČKOG MINISTRA: Ove reči odlučiće o sudbini Evrope

Planeta -
Euklid Cakalotos je zaboravio da posle sastanka s kolegama iz evrozone sakrije beleške, samo je palcem sakrio ključne reči

LONDON - Ovi zapisi novog grčkog ministra finansija Euklida Cakalotosa odrediće budućnost evrope, bruje svetski mediji.

Cakalotos se juče sastao s kolegama iz evrozone, koji kažu da je ostavio jako dobar utisak jer se držao skromno. Međutim, pred novinare je izašao sa otvorenim beleškama, pa su fotografi snimili rukom pisani tekst na engleskom jeziku.

"Bez trijumfalizma", zapisao je ministar verovatno misleći na referendum na kom su odbačeni predlozi međunarodnih kreditora. On je palcem prekrio stavku koja se završava sa "na osnovu održivosti", pa se analitičari pitaju šta mu je na umu.

Na Tviteru su već počeli da se šale na njegov račun, pa je tako jedan korisnik društvene mreže objavio fotomontažu koja pokazuje da je Cakalotos navodno zapisao "otpleši", pa je to prežvrljao, pa je dopisao "klimaj glavom" i "spomeni demokratiju".

Države evrozone pokazale su, na vanrednom samitu u Briselu, političku volju da pomognu Grčkoj da postigne dogovor o paketu pomoći, uprkos referendumu na kojem su građani odbili predlog kreditora, rekao je Cakalotos. Ministar koji je zamenio Janisa Varufakisa rekao je novinarima da je bilo napretka na sastancima s njegovim 18 kolega iz zemalja evrozone i dodao da "postoji politička volja da se Grčkoj pruži nova šansa".Upitan zašto nije doneo novi set grčkih predloga reformi na razgovore ministara finansija evrozone, održanog uoči ključnog samita, Cakalotos je odgovorio da "to nije tako jednostavno". - Videćemo da li će se iznošenje grčkih predloga dogoditi večeras ili sutra - dodao je ministar. Izvor uz EU blizak pregovorima rekao je da je Cakalotos tokom sastanaka s kolegama iz evrozone pokazao "mnogo inteligencije i izuzetnu skromnost", preneo je AFP.Ovaj izvor dodaje da je grčki ministar tražio novi program pomoći za "dve ili tri godine", ali da je za pregovore o tome potrebno mnogo vremena, što znači da će biti potrebne finasije kojima će se premostiti period od narednih nekoliko sedmica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja