(VIDEO) BELGIJA U STRAHU OD NUKLEARNE KATASTROFE: Reaktor atomske centrale stao sam od sebe!
Foto: Printscreen Yt

Panika

(VIDEO) BELGIJA U STRAHU OD NUKLEARNE KATASTROFE: Reaktor atomske centrale stao sam od sebe!

Planeta -
Niko ne zna šta je razlog za automatsko isključivanje reaktora, a ova atomska centrala je druga po veličini u zemlji

BRISEL - Jedan od tri reaktora belgijske nukearne elektrane "Tijanž" sam od sebe se ugasio, izjavila je portparolka kompanije "Elektrabel", najvećeg proizvođača struje u toj zemlji.

Atomska centrala "Tijanž" je druga po veličini u Belgiji; struja koju proizvode ona i nuklearna stanica "Del" namiruje 55 odsto potreba za električnom energijom u toj državi. U centrali "Del" je avgusta prošle godine došlo do sabotaže, što je izazvalo veliki skandal.

"Još istražujemo šta se tačno dogodilo, ali nema opasnosti po okolinu", rekla je ona, prenosi agencija Belga primećujući da porparolka nije precizirala kad će "Tijanž" proraditi.

Prema podacima belgijske Federalne agencije za nuklearne kontrole, u Tijanžu se dogodilo čak 10 sličnih incidenata u poslednjih nekoliko sedmica. Agencija je preduzela oštre mere dok traje istraga, čak je i suspendovala neke radnike koji su odgovorni za rad sa reaktorima.

Prema sadašnjem zakonu u Belgiji, nuklearna energija neće se koristiti od 2025. godine, pošto će zemlja preći na fosilna goriva i obnovljivu energiju.

http://www.youtube.com/watch?v=7iAYgYZwcZM

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track