(VIDEO) NOVA NUKLEARNA SILA PRETI SVETU: Indija lansirala raketu koja doseže do Evrope!
Foto: REUTERS

Indijci ponosni

(VIDEO) NOVA NUKLEARNA SILA PRETI SVETU: Indija lansirala raketu koja doseže do Evrope!

Planeta -

Indija je u ponedeljak uspešno testirala Agni-5, svoju raketu najdaljeg dometa koja može da nosi nuklearnu glavu, objavili su službenici.

Međukontinentalna balistička raketa s dosegom od 5 hiljada kilometara testirana je tri puta od 2012. godine, a ovo su poslednje provere pred uključenje u indijski vojni arsenal.

Raketa je lansirana s ostrva Kalam u Bengalskom zalivu, istočno od indijske obale, rekao je Maniš Bardvej, portparol Organizacije za istraživanje i razvoj obrane.

Sedamnaest metara visoka Agni-5 teži 50 tona i može preneti nuklearnu glavu do Kine i gotovo cele zapadne Evrope.

Agni rakete srednjeg i dalekog dometa predstavljaju ključni deo indijskog programa zastrašivanja regionalnih rivala poput Pakistana i Kine.

"Uspešno lansiranje Agni-5 čini svakog Indijca veoma ponosnim. Ona će dodati neverovatnu snagu našoj strateškoj obrani", napisao je na Tviteru indijski premijer Narendra Modi.

Agni-V je projektil koji se sastoji od tri nivoa. Pokreće ga kompozitni motor koji je smešten na trećem nivou. Dva od tih tri nivoa biće izrađena od kompozitnih materijala. Agni-V može da nosi više bojevih glava i biće opremljen protivmerama od anti-balističkih raketnih sistema.

Kućište projektila izrađeno je od čelika i hermetički je zatvoreno čime je omogućena višedecenijska dugotrajnost, pre same upotrebe.

(Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja