(VIDEO) UŽIVO BRISEL POD OPSADOM Još jedan uhapšen, velika racija u centru, na nebu helikopteri
Foto: Reuters, 24.03.2016.

Šta su čekali?

(VIDEO) UŽIVO BRISEL POD OPSADOM Još jedan uhapšen, velika racija u centru, na nebu helikopteri

Planeta -

Čitav kvart u centru Brisela je zatvoren zbog pretresa kuća i hapšenja osumnjičenog, javljaju belgijski mediji.

Dva dana posle terorističkih napada na aerodromu i u metrou, u kojima je poginula 31 osobe i ranjeno više od 300 (bilans mrtvih i ranjenih često varira u zavisnosti od novih saznanja istrage), belgijske vlasti usmeravaju istragu u dva pravca: otkrivanje i hvatanje mreže terorista koja je učestvovala u napadima u utorak, 22. marta, i sprečavanje potencijalnih novih napada.

16.22 - Belgijski ministri unutrašnjih poslova i pravde ponudili su ostavke zbog napada koji su izvedeni u Briselu, ali ih je premijer Šarl Mišel odbacio. Ministar unutrašnjih poslova Žan Žambon i ministar pravde Koen Gens za sada nisu dostupni za komentar, preneo je Rojters.

15:15 - Kalid el Barkaui, bombaš samoubica koji je izveo napad u brisleskom metrou, iznajmio je stan koji su koristili napadači iz Pariza i policija je tragala za njim od decembra. Federalno tužilaštvo time je potvrdilo vezu između napada u Parizu 13. novembra i napada u Briselu u utorak na aerodromu i metrou, o čemu je Kurir pisao.

14:17 - Policija je zatvorila kvart u centru grada i uhapsila još jednog osumnjičenog teroristu, javljaju belgijski mediji, prenosi TV Zvezda. Čuju se policijske sirene, na ulicama su kordoni snaga bezbednosti i vojna vozila. Javni saobraćaj je zaustavljen.

13:50 - Turski zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da je Ibrahim el Bakraui najpre deportovan u julu, na osnovu policijske sumnje da je džihadista, ali pošto nije počinio nikakav zločin u Turskoj, primenjena je samo takozvana "administrativna deportacija".

"Policija je zaključila da se verovatno radi o stranom borcu. Uhvaćen je u Gaziantepu, na jugu Turske", izjavio je on. Drugi turski vladin zvaničnik kaže da je El Bakraui po drugi put ušao u Tursku 11. avgusta, preko aerodroma u Antaliji, pa je ponovo deportovan 25. avgusta. Podsećamo, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je juče da je jedan od briselskih napadača uhvaćen u Turskoj u junu prošle godine, ali da je deportovan u Belgiju na njegov zahtev.

13:30 - Identifikovana je i četvrta žrtva krvavih napada u Briselu - Fabijen Vanstenkiste (51), koja je bila zaaposlenih na aerodromu u Zaventemu. Ona je upravo završavala smenu kada se Irahim el Bakraui razneo, javlja Skaj njuz.

13:24 - Belgijski ministri unutrašnjih poslova i pravde, Žan Žambon i Koen Gens, ponudili su danas ostavke zbog napada koji su izvedeni u Briselu, ali ih je premijer Šarl Mišel odbacio, javili su belgijski mediji.

13:04 - Čovek se golim rukama popeo na katedralu u Strazburu da bi istakao na njoj belu zastavu zbog terorističkih napada u Briselu, a sve to je snimio i objavio na JuTjubu.

"Ovo je gest podrške Briselu posle bombaških napada; nije čin predaje, nego miroljubivi simbol kao odgovor na eskalaciju nasilja", navodi on na snimku.

12:20 - Belgijske vlasti objavile su foto-robot osumnjičenog teroriste koji je snimljen sa Kalidom el Bakrauijem u metrou. Išao je pored njega i nosio veliku torbu. El Bakraui je poginuo tokom bombaškog samoubilačkog napada u metrou, a sudbina njegovog saučesnika je još nepoznata.

11:45 - Šef Evropola Rob Vejnrajt upozorio je da teroristički napadi u Briselu pokazuju da je mreža od 5.000 terorista u Evropi daleko opasnija nego što se strahovalo, kao i da oni nisu samo pretnja Francuskoj i Belgiji, već mnogim zemljama EU.

"Njihova mreža je raširenija nego što smo mislili. Teško je procniti koliko je terorista u ovom trenutku spremno za napade, ali smo zabrinuti zbog 5.000 radikalizovanih u Evropi, koji su bili u Iraku i Siriji", rekao je on za BBC.

Rob Vejnrajt: Teroristička mreža u Evropi opasnija nego što se mislilo (Foto: Fonet/AP)
Rob Vejnrajt: Teroristička mreža u Evropi opasnija nego što se mislilo (Foto: Fonet/AP)

10:55 - Pripadnici Abdeslamove terorističke ćelije, koja je izvela terorističke napade i u Parizu i u Briselu, ranije su krenuli u napad na ciljeve u glavnom gradu Belgije da bi se osvetili za hapšenje svog vođe, javlja belgijski VTM pozivajući se na neimenovane izvore.

10:40 - Ulaz na briselski aerodrom i dalje je blokiran, mada je saopšteno da je "delimično dozvoljen ulaz".

09:52 - Zbog sumnjivog paketa evakuisana je železnička stanica u Levenu, 25 kilometra od Brisela. To je bio lažni alarm.

09:40 - Na osnovu nalaza istrage, CNN je napravio šemu na kojoj je predstavljena povezanost terorista koji su krajem prošle godine izveli napad u Parizu, gde su ubili oko 130 ljudi, i sada u Briselu. Centralna ličnost ćelije koja je napala Pariz i Brisel je Salah Abdeslam, glavni organizator terorističkih napada u Parizu, uhapšen u Briselu. S njim su povezani i Nadžim Lahraui, za kog se zna da je učestvovao u bombaškim napadima u Parizu i da se razneo u samoubilačkom napadu na briselskom aerodromu, kao i braća El Bakraui, koji su izveli napade na aerodromu u Briselu (Ibrahim) i u metrou (Kalid).

Foto: Printscreen CNN
Foto: Printscreen CNN

09:13 - Istraga je utvrdila da je u napadu na briselski metro učestvovao još jedan terorista. Snimci nadzornih kamera pokazuju da je pored Kalida el Bakrauija u bombaškom napadu na stanicu Maelbek učestvovao i nepoznati čovek. Išao je s Kalidom i nosio veliku torbu. Zasad se ne zna da li je i taj terorista poginuo u napadu, pa ga policija traži, javlja Skaj njuz.

09:00 - Od trojice na ovoj fotografiji identifikovan je samo Ibrahim el Bakraui (u sredini), još se ne zna identitet dvojice terorista koji su mu s leve i desne strane.

U centru je Ibrahim el Bakraui, ne zna se ko su dvojica terorista s njegove leve i desne strane (Foto: AP)
U centru je Ibrahim el Bakraui, ne zna se ko su dvojica terorista s njegove leve i desne strane (Foto: AP)

08:46 - Braća bombaši samubice Kalid i Ibrahim el Bakraui planirali su napad na belgijske nuklearne elektrane, piše DH. Zato su postavili skrivenu kameru pred kuću direktora belgijskog istraživačkog nuklearnog programa, prenosi Raša tudej.

Nuklearna elektrana
Nuklearna elektrana

08:30 - DNK analiza krvi dvojice bombaša samoubica koji su se razneli na aerodromu dokazala da je jedan od njih Nadžim Lahraui, mozak za eksploziv Islamske države. Identitet četvrtog teroriste, misteriznog "čoveka u belom", i dalje je misterija i službe bezbednosti tragaju za njim.

08:23 - Nadžim Lahraui, treći osumnjičeni za bombaške napade na briselskom aerodromu, bio je, takođe, učesnik u novembarskim napadima u Parizu i saradnik Salaha Abdeslama koji je uhapšen pre nekoliko dana, prenose belgijski mediji.

08:17 - "Besplatan zagrljaj" naziv je akcije koja je juče bila popularna širom Brisela. Stanovnici belgijske prestonice, koji su još uvek u šoku od terorističkih napada, pokušavaju da nastave život.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja