Radisavljević: Optužnica protiv Miškovića zbog izvlačenja novca!

Tužilaštvo za organizovani kriminal

Radisavljević: Optužnica protiv Miškovića zbog izvlačenja novca!

Crna Hronika -
Pored vlasnika "Delta holdinga", optužnice su podignute i protiv njegovih saradnika osumnjičenih za mahinacije prilikom privatizacije putarskih preduzeća

BEOGRAD - Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je danas optužnicu protiv vlasnika "Delta holdinga" Miroslava Miškovića i njegovih saradnika osumnjičenih za mahinacije prilikom privatizacije putarskih preduzeća, rečeno je u tom tužilaštvu.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je da je danas podignuta optužnica protiv vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića, njegovog sina Marka i vlasnika Nibens grupe Mila Đuraškovića i još osam lica zbog nezakonitog izvlačenja novca i iz više preduzeća za puteve, koje su oštetili za 16.95 milijardi dinara.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je predložilo da se Miroslavu Miškoviću i Milu Đuraškoviću produži pritvor u kojem su od početka istrage.

Radisavljević je novinarima u Specijalnom sudu rekao da se Miškovići i Đurašković terete za krivično delo zlopotreba službenog položaja odgovornog u saizvršilaštvu i poreska utaja.Na optužnici su i: Risto Ristić, Milutin Gašević, Dejan Jevtić, Zoran Mihajlović, Zdravko Rašo i Predrag Filipović, zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica u pomaganju. Optuženi su takođe Živojin Petrović i Jadranka Bardić koji se terete za pomaganje u utaji poreza.Radisavljević je rekao da je protiv okrivljenog Zorana Kaitovića obustavljena istraga, jer u postupku nije potvrđena osnovana sumnja da je izvršio zloupotrebu službenog položaja.

Na osnovu istrage Miroslav Mišković i Marko Mišković su osumnjičeni da su po dogovoru sa Milom Đuraškovićem, tokom 2005. i 2006. godine, preko svojih preduzeća Hemslade Trade Limited sa Kipra i Mera Investment Fond B.V. sa Holandskih Antila ulagali u Preduzeće za puteve (PZP) Niš i po tom osnovu stekli 47,59 odsto njegovih akcija.

U 2008. došlo je do potpunog obezvređivanja kapitala preduzeća za puteve, što je njima kao profesionalnim investitorima i kontrolnim članovima društva bilo poznato, ukazao je Radisavljević.

Prema njegovim rečima, zbog toga su Miroslav i Marko Mišković odlučili da izađu iz vlasništva PZP Niš.U toj odluci, po dogovoru sa Đuraškovićem, prvo je nezakonito uvećana vrednost akcija preduzeća za puteve Niš, kontrolisanom prodajom samo 37 akcija tog preduzeća od ukupno više od 550.000 izdatih običnih akcija.

Na berzi se u kratkom vremenskom periodu od 14 dana trgovalo akcijama u vlasništvu Đuraškovića, na način koji je izričito zabranjen, rekao je tužilac.On je objasnio da je po prodaji 37 akcija, naručenom procenom njihove tržišne vrednosti i njihova vrednost povećana. Nakon toga su osnovane nove firme- Mera invest u vlasništvu Mera investment fond i Nibens korporacija u vlasništvu Đuraškovića.Mera invest je u oktobru 2008. i novembru 2009. godine prodala svoj paket akcija Nibens korporaciji i ostvarila protivpravnu imovinsku korist, jer akcije PZP Niš, prema nalazu veštaka, u tom trenutku nisu imale nikakvu vrednost, naveo je Radisavljević.

On je novinarima predočio da je novac za kupovinu akcija PZP Niš od Mere invest, Nibens korporacija obezbedila iz kredita od 25 miliona evra kod UniCredit banke.Njegovo vraćanje su, protivzakonito, kao solidarni dužnici garantovala preduzeća za puteve Niš, Beograda, Kragujevac, Vranje, Vojvodina put-Bačka put, Srem put i Fabrika maziva Kruševac.Obaveza servisiranja i vraćanja kredita prešla je na njih pošto Nibens korporacija nije imala nikakvih prihoda, a njenu jedinu imovinu činile su akcije PZP Niš čija je vrednost u decembru 2008. bila nula dinara.Na taj način je profesionalni investitor Mera Investment Faund, preko zavisnog preduzeća Mera invest, svoje potpuno obezvređeno kapitalno ulaganje prodao za 25 miliona evra i stekao u svojinu poslovni objekat u Beogradu u Takovskoj 6, koji je pre toga bio u vlasništvu PZP Niš i procenjen na vrednost od 3,8 miliona evra.

Prema dokazama iz istrage, Hemslade Trading Limited i Mera invest izlaskom iz vlasništva PZP Niš, pribavljena je protivpravna imovinska korist u iznosu od 2,3 milijarde dinara i 217.064 evra.Protivpravna korist od 829,2 miliona dinara pribavljena je i Sheer korporaciji, preduzeću Mila Đuraškovića, prilikom prenosa osnivačkih prava i sticanja od PZP Niš udela u Sheer koorporaciji.

Prenos udela je obavljen po nižoj, nepravilno procenjenoj vrednosti, pri čemu je PZP Niš zabeležilo kapitalni gubitak od preko 146.000.000 dinara.Radnjama okrivljenih oštećena su putarska preduzeća i njihovi poverioci PZP Niš, Kragujevac i Vranje i raskinute privatizacijw PZP Beograd, Vojvodina put-Bačka put, Partizanski put i FAM.Prema ekonomsko finansijskom veštačenju oni su pretrpeli štetu u iznosu od 16.9516.950.571.881,69 dinara, precizirao je Radisavljević.

On je ukazao da je pritom oštećen i državni budžet, jer nije plaćen porez na kapitalnu dobit.Milo Đurašković je izbegao porez od 152.7 miliona dinara, a Mera Investment Fond porez od 320,3 miliona dinara. Miroslav Mišković je u pritvoru od 12. decembra prošle godine.

Miroslav i Marko Mišković, Milo Đurašković i Dejan Jevtić uhapšeni su 12. decembra, sa još šest osumnjičenih da su zloupotrebom položaja izvlačili novac iz putarskih preduzeća i sebi pribavili korist od oko 30 miliona evra.

Krivično vanpretresno veće suda u januaru je ukinulo pritvor bivšem direktoru PZP "Niš" Zoranu Mihailoviću, direktoru "Šer korporacije" Ristu Ristiću i procenitelju "Konzita" Raši Zdravku.Pritvor nije ni određivan bivšem direktoru PZP "Niš" Milutinu Gaševiću, bivšem akcionaru PZP "Niš" Zoranu Kaitoviću i direktoru "Delta brokera" Predragu Filipoviću. Njima su na početku istrage oduzeti pasoši i zabranjeno im je da napuštaju mesto boravišta.

Mišković se nalazi u pritvoru koji mu je određen do 9. juna pošto je Apelacioni sud odbio žalbe odbrane na rešenje o produženju pritvora.Apelacioni sud je 8. marta produžio za još tri meseca pritvor Miškovićima i Đuraškoviću, smatrajući da i dalje postoji pasnost od bekstva i uzimajući u obzir težinu krivičnog dela.U međuvremenu Marko Mišković je pušten iz Okružnog zatvora u Beogradu i prebačen u svoj stan, gde mu je postavljena elektronska narukvica.Miroslav Mišković i Đurašković su u pritvoru od hapšenja 12. decembra 2012. godine, i oni su osumnjičeni za zloupotrebe desetina miliona vra u preduzećima za puteve.

http://www.youtube.com/watch?v=7yZEtHeRCbU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track