PODNETE KRIVIČNE PRIJAVE: Beograđani preko interneta prodavali bubrege!

Oduzeli im računare i mobilne

PODNETE KRIVIČNE PRIJAVE: Beograđani preko interneta prodavali bubrege!

Crna Hronika -
Osumnjičeni se terete da su preko svojih računara, davali oglase preko interneta da prodaju bubrege

BEOGRAD - Policijski službenici Uprave za strance - Odeljenja za suzbijanje ilegalnih migracija i trgovine ljudima PU Beograd podneli su krivične prijave Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv A. K. (39) i G. S. (38) iz Beograda, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo iz člana 79 Zakona o transplantaciji organa.

Osumnjičeni se terete da su preko svojih računara, davali oglase preko interneta da prodaju bubrege.

Policijski službenici Uprave za strance prikupljali su obaveštenja od osoba koja su objavljivala oglase za prodaju organa i informacije o potencijalnim kupcima i kontaktima sa njima, lekarima koji bi eventualno izvršili transplantaciju, kao i objektima u kojima bi eventualno transplantacija bila izvršena - zdravstvenim ustanovama ili neadekvatnim objektima koji nisu iz Plana mreže zdravstvenih ustanova koje je donela Vlada Republike Srbije.

Trgovina organima trebalo je da bude izvršena mimo medicinskih ustanova preko kojih je način doniranja ili prodaje regulisan.

Osumnjičenima su, radi daljeg postupka, oduzeti računari i mobilni telefoni, a preko Uprave za međunarodnu policijsku saradnju Interpol-Evropol-Selek obavešteni su nadležni organi države iz koje su usledili pozivi na oglas.

Policija će u narednom periodu nastaviti provere internet stranica i drugih oglašivača, kako bi se sprečila trgovina ljudskim organima, navedeno je u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track