DVE GODINE ZA GAŽENJE DETETA: Povećana zatvorska kazna bivšem funkcioneru Srbijagasa!

Odluka Apelacionog suda u Novom Sadu

DVE GODINE ZA GAŽENJE DETETA: Povećana zatvorska kazna bivšem funkcioneru Srbijagasa!

Crna Hronika -
Odlučujući o žalbama Višeg javnog tužioca u Novom Sadu, Radosava Vujačić i njegovog branioca Apelacioni sud u Novom Sadu je razmotrilo spise predmeta i ocenio da je žalbe okrivljenog neosnovana i povećala mu zatvorsku kaznu na dve godine

NOVI SAD - Radosavu Vujačiću (58), bivšem zameniku generalnog direktora „Srbijagasa“, preinačena je kazna zatvora sa 18 meseci na 24 meseci zatvora, kao I mera zabrane upravljanjem motornim vozilom u trajanju od tri godine.

Odlučujući o žalbama Višeg javnog tužioca u Novom Sadu, okrivljenog Radosava Vujačića i njegovog branioca, Siniše Simića, advokata u Beogradu, Apelacioni sud u Novom Sadu je održao javnu sednicu veća na kojoj je razmotrilo spise predmeta zajedno sa pobijanom presudom, pa je našao da je žalba VJT u Novom Sadu osnovana, a žalbe okrivljenog i njegovog branioca neosnovane.

Ovaj sud je preinačio presudu Višeg suda u Novom Sadu kojom je okrivljeni Radosav Vujačić iz Novog Sada, oglašen krivim zbog krivičnog dela teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja tako što je okrivljenog osudio na kaznu zatvora u trajanju od dve godine, kao I mera bezbezdnosti zabrane upravljanjem motornim vozilom „B" kategorije u trajanju od tri godine.

Kako je Apelacioni sud našao da su žalbe okrivljenog lično i njegovog branioca neosnovane iste je odbio i u nepreinačenom delu potvrdio prvostepenu presudu.

Utvrđeno je da je okrivljeni Vujačić dana, 22.08.2010.god. u Novom Sadu, pod dejstvom alkohola u krvi usled čega je bio nesposoban za vožnju, upravljao putničkim motornim vozilom brzinom od 83.3 km/h koja brzina nije bila prilagođena uslovima saobraćaja i nije držao bezbedno odstojanje od vozila koje se kreće ispred njega, tako da može blagovremeno da uspori ili se zaustavi, usled čega je prednjim delom svog vozila naleteo na zadnji deo bicikla kojim je upravljao mlt.oštećeni M.L. iz Futoga od čega je maloletni oštećeni zadobio teške telesne povrede zbog kojih povreda je na licu mesta nastupila smrt.

Presudom Višeg suda u Novom Sadu od 09.07.2013.god. okrivljeni je oglašen krivim zbog krivičnog dela teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja i primenom odredaba o ublažavanju kazne ispod zakonskog minimuma, bila mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine i šest meseci, kao i mera zabrane upravljanja motornim vozilom „B" kategorije u trajanju od dve godine.

- Ispitujući odluku o kazni, veće Apelacionog suda je našlo da je prvostepeni sud propustio da ceni kao otežavajuću okolnost drastičnost u kršenju saobraćajnih propisa od strane okrivljenog u smislu da se u konkretnim uslovima saobraćaja njegova vožnja može okarakterisati kao bezobzirna, a da je smrtna posledica nastupila prema maloletniku, te da je u takvoj situaciji apsurdno govoriti o ublažavanju kazne, pa da u ovakvoj situaciji doprinos pokojnog za nastanak saobraćajne nezgode ne može biti dovoljan da bi se kazna mogla ublažiti. Veće ovog suda je našlo da će se tek kaznom zatvora u trajanju od dve godine u svemu ostvariti svrha kažnjavanja – stoji u saopštenju Apelacionog suda u Novom Sadu.

Okrivljenom je izrečena i mera bezbednosti zabrana upravljanja motornim vozilom „B" kategorije u trajanju od tri godine, koja mera se izvršava od pravosnažnosti presude, a vreme provedeno u zatvoru se ne uračunava u vreme trajanja mere.

Vujačić, je vozeći sa 1,9 promila alkohola u krvi, 22. avgusta 2010. godine pregazio i ubio Milana Lutovca (15) iz Novog Sada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track