PRAZNE KASE: Javna preduzeća ostaće bez plata

Prazne kase državnih firmi

PRAZNE KASE: Javna preduzeća ostaće bez plata

Društvo -
Više javnih preduzeća, ali i ministarstava, jedva uspelo da isplati zarade za prošli mesec, a pitanje je kako će radnici dalje primati platu

BEOGRAD - Utanjile koverte.Više javnih preduzeća, ali i ministarstava, jedva je isplatilo zarade za prošli mesec, saznaje Kurir. Veliko je pitanje kako će biti isplaćene za ovaj mesec, a pored toga, državnim firmama i agencijama, kako tvrde sindikalci, preti smanjenje oktobarskih plata zbog Zakona o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru.Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata, kaže za Kurir da je bilo problema u isplati zarada u „Jatu“. Plate su kasnile nedelju dana, a razlog je bio, kako je saopšteno, tehničke prirode. I Milan Đorđević, predsednik Sindikata radnika „Elektroprivrede Srbije“, potvrdio je da je plata kasnila dan-dva. U sindikatu „Železnica Srbije“ kažu da su rebalansom dobili 800 miliona dinara kako bi imali dovoljno do kraja godine.Sindikalni lideri kivni su na Vladu zbog Zakona o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru. Smatraju da će se na udaru tog zakona naći vozači i čistačice, kojima će sadašnja plata od 30.000 biti smanjena na 27.000.Cvetanović ističe da dodatnu zabunu unosi zakon jer se ne zna na koja javna preduzeća se odnosi. Milan Đorđević, predsednik sindikata radnika EPS, mnogo je oštriji. On tvrdi da zakon ne može da protumači ni Sveti Petar, da niko ne zna na koga se donosi.- Biće rata, nema govora o smanjivanju zarada, neka dođu da vide kako se radi u Kolubari, Kostolcu... Neće važiti zakon za nas, po cenu da svi poginemo! Spremaju udar na čistačice i portire, hoće da izjednače vozače ministara i naše. Ima li možda Vlada bageriste? - pita ljutito Đorđević.Aleksandar Pavlović, predsednik Sindikata PTT Srbije, nada se da plate neće kasniti.- Vozača u nekom ministarstvu hoće da izjednače s našim radnicima koji zuje po ceo dan. Videćemo kakva će biti sledeća - kaže Pavlović.

Ministarstvo: Sve uplaćenoU Ministarstvu finansija kažu da je sve na vreme isplaćeno budžetskim korisnicima i da je Uprava trezora prebacila novac.- Uskoro će biti doneta uredba koja će pojasniti na koga se odnosi Zakon o smanjenju zarada. Namera je da se na 162.000 dinara ograniče bezobrazno velike plate rukovodilaca agencija i državnih firmi, kao i da se ujednače plate sekretarica i vozača, ali neće svim vozačima biti smanjene, i to će odrediti sama preduzeća - ističu u ministarstvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track