PROLUPALI: Bošnjaci traže smenu Vuka Jeremića!
Foto: FONET

Izgubili kompas

PROLUPALI: Bošnjaci traže smenu Vuka Jeremića!

Planeta -
Predsednika GS UN smatraju odgovornim za izvođenje "militantne srpske nacionalističke pesme Marš na Drinu" na koncertu u UN

SARAJEVO - Kongres Bošnjaka Severne Amerike (KBSA) traži od UN smenu predsednika Generalne skupštine UN Vuka Jeremića, koga smatraju odgovornim za izvođenje, kako tvrde, militantne srpske nacionalističke pesme Marš na Drinu na koncertu u svetskoj organizaciji 14. januara.KBSA je, istovremeno, pozdravio izvinjenje portparola generalnog sekretara UN Ban Ki-muna zbog izvođenja te pesme u UN, a Jeremića smatraju glavnim krivcem za ovaj, kako navode, nemili događaj.

"Dok pozdravljamo vest o izvinjenju, tražimo da UN preduzme odgovarajuće korake kako bi se adekvatno kaznio glavni arhitekt i krivac za ovaj nemili događaj", navodi KBSA u pismu upućenom generalnom sekretaru UN. U saopštenju se ističe da je KBSA sa partnerskim organizacijama - Institutom za istraživanje genocida Kanada, Savetodavnim većem za Bosnu i Hercegovinu i Bosansko-američkim institutom za genocid uputio protestno pismo na adresu UN-a.

U pismu je, kako se navodi, izraženo razočaranje zbog prisustva generalnog sekretara UN Ban Ki-muna na tom koncertu. Bošnjaci smatraju da je koncert beogradskog hora "Viva Voxa", koji je izveden u prostorijama UN povodom Srpske nove godine, "skandalozno ponižavanje žrtava genocida u BiH". Portparol generalnog sekretara Martin Nesirki saopštio je u četvrtak da su "UN svesne da su neki ljudi povređeni izvođenjem srpske ratne pesme" i dodao da generalni sekretar nije bio svestan o kakvoj se pesmi je reč.

http://www.youtube.com/watch?v=l9XKtzHvm4Y

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track