Putin kupuje Kipar?

Ulaz u Evropsku Uniju

Putin kupuje Kipar?

Planeta -
Rusija bi mogla da da pare za spas prezadužene države EU, zauzvrat bi preuzela dve najveće banke, a „Gasprom“ bi dobio pravo na eksploataciju gasa, spekulišu strani mediji

NIKOZIJA - Spas sa Istoka.Prezaduženi Kipar, koji je odbacivanjem nacrta zakona o porezu na bankarske depozite praktično odbio pomoć EU, okrenuo se Rusiji. Prema navodima strane štampe, predsednik Rusije Vladimir Putin mogao bi da odobri milijarde evra za spas članice EU, ali bi u zamenu za to tražio pravo na eksploataciju gasa, a pominje se čak i kupovina dve najveće banke na mediteranskom ostrvu.Mole za pomoć Naime, Ruska Federacija i njeni tajkuni imaju ogroman kapital na Kipru, koji je sada blokiran. Između 41 i 42 odsto ruskih rezervi je u evrima, a veliki deo toga nalazi se upravo na Kipru. Takođe, dosta ruskih državnih struktura radi preko Kipra, a tajkuni u bankama na tom ostrvu imaju između 30 i 40 milijardi evra.Nakon što je pre tri dana Kipar odbio plan iz Brisela da uvede porez na bankarske depozite kako bi dobio 10 milijarde evra pomoći od EU, predsednik te zemlje Nikos Anastasijades razgovarao je s Vladimirom Putinom, a u Moskvi su se dan kasnije sastali ministri finansija dve zemlje Mihalis Saris i Anton Siluanov. Nikakav dogovor još nije pao, a kiparska štampa naglašava da će Saris ostati u Rusiji koliko god bude potrebno. Javnosti je rečeno da je kiparski ministar otišao u Moskvu kako bi se dogovorio o uslovima otplate kredita od dve i po milijarde evra koji je Rusija odobrila 2011, kao i da bi razgovarali o aktuelnoj situaciji. Međutim, u medije je procurilo kako je Rusija zainteresovana za gasno polje Afrodita, u blizini obale Kipra, koje vredi oko 100 milijardi evra. Navodno je Putin ponudio pomoć Kipru ukoliko ruskoj državnoj naftnoj kompaniji „Gaspromu“ ustupi pravo na eksploataciju nafte.Merkelova besnaTakođe, na Tviteru se pojavila vest da bi „Gasprom“ mogao da kupi Laiki banku, kao i da će neimenovani ruski investitori preuzeti Kiparsku narodnu banku, bivšu Marfin narodnu banku.Ukoliko se to dogodi, stručnjaci ocenjuju da će Rusija postati vlasnik jedne države-članice EU.S druge strane, nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je Rusiji da se ne meša u pitanja Unije.- Kipar je naš partner u evrozoni i stoga je naša dužnost da rešenje pronađemo zajedno - navela je Merkelova.

Građani čekali da uzmu pare iz Laiki banke jer bi mogla da pripadne Rusiji i da se nikad ne otvori
Građani čekali da uzmu pare iz Laiki banke jer bi mogla da pripadne Rusiji i da se nikad ne otvori

Plan B - prave fond za investicionu solidarnost?Kiparski političari su se dogovorili da osnuju fond za investicionu solidarnost u sklopu alternativnog plana za dobijanje paketa pomoći. Nikakvi drugi detalji o osnivanju fonda nisu objavljeni, a mediji spekulišu da bi taj fond mogao da bude finansiran iz prihoda od nacionalizacije državnih i privatnih fondova.ECB: Rok je ponedeljakEvropska centralna banka (ECB) dala je Kipru rok do ponedeljka da počne da primenjuje plan za spasavanje banaka, u suprotnom neće dobiti pomoć od 10 milijardi evra. Banke na Kipru su zatvorene od subote, a tako će ostati i naredne nedelje jer se vlasti boje povlačenja novca. Građani su juče stajali pred bankomatima pokušavajući da podignu gotovinu, u strahu da se banke neće otvoriti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track