Rat dve Koreje pitanje dana!
Foto: Beta Ap

Amerika digla uzbunu

Rat dve Koreje pitanje dana!

Planeta -
Pjongjang namerava da za nekoliko dana svojim raketama srednjeg dometa gađa Seul, tvrde obaveštajci SAD koji su presreli komunikacije komunističkog režima

PJONGJANG - Sukob na pomolu.Severna Koreja namerava da u narednih nekoliko dana započne rat s Južnom, tvrde američki obaveštajci koji su presreli internu komunikaciju Pjongjanga. Rukovodstvo komunističke zemlje zvanično je dalo dozvolu vojsci za napad, a Amerika, iako je pomenuta kao moguća meta nuklearnog udara, veruje da će Severna Koreja svojim projektilima gađati Seul. To potvrđuju i izveštaji s terena, koji govore da je Pjongjang rasporedio rakete srednjeg dometa duž svoje istočne obale, ali da one nisu usmerene ka SAD.Ipak, SAD su razmestile svoj protivraketni sistem na ostrvu Guam nedaleko od Japana u Pacifiku da bi pojačale regionalnu zaštitu od mogućeg nuklearnog napada. Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel istakao je da su potezi Severne Koreje izuzetno opasni i da predstavljaju jasnu pretnju njegovoj državi i saveznicima, Južnoj Koreji i Japanu.Uprkos pretnjama nuklearnim napadom, američki stručnjaci veruju da Pjongjang još nema atomsku bombu, a ukoliko je ima, nema mogućnosti da je lansira. Takođe, veruje se da se severnokorejski vođa Kim Džong Un ne bi usudio da ispali bojeve glave ka cilju u neposrednoj blizini, odnosno na teritoriju Južne Koreje, jer bi tako i sebe doveo u opasnost.Nove pretnje Severne Koreje ceo region shvatio je ozbiljno. Rusija i Kina, saveznice Pjongjanga, najoštrije su osudile njegove poteze i upozorile da ne čini ishitrene poteze, već da se vrati pregovorima s međunarodnom zajednicom. Japan je objavio da pomno prati događanja na Korejskom poluostrvu i da je spreman da reaguje ako treba.(t. m.)

Vežba za svaki slučajVojne snage SAD, koje su još u januaru stigle na teritoriju Južne Koreje, sada su zbog sve oštrijih pretnji Severne Koreje izvele i prve vežbe za odbranu od nuklearnog napada. Iako zvaničnici ne veruju da to može da se dogodi, vojsci je naređeno da bude u pripravnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track