SLOVENIJA SLEDEĆA STANICA: Mogu da prime do 7.000 izbeglica
Foto: Reuters /ognen Teofilski

Migranti pred vratima

SLOVENIJA SLEDEĆA STANICA: Mogu da prime do 7.000 izbeglica

Region -
Mediji prenose da većina Slovenaca ne bi podržala oštrije mere prema izbeglicama, niti zatvaranje granica

LJUBLJANA - Izbeglički talas približio se Sloveniji koja bi u slučaju potrebe mogla da primi pet do sedam hiljada izbeglica, što je uzrokovalo početak priprema oko njihova prihvata, navode danas slovenački mediji.

Slovenija je od ponoći uvela pojačanu kontrolu granice s Mađarskom, dok se na granici s Hrvatskom koja nije u šengenskom prostoru primjenjuje šengenski sistem kontrole.

Ministarstvo unutrašnjih poslova sprovelo je pripreme za postavljanje više prihvatnih centara za izbeglice i migrante na granicama s Mađarskom i Hrvatskom u operaciji u kojoj bi Slovenija mogla primiti do sedam hiljada osoba, izjavio je za ljubljanski "Dnevnik" državni sekretar u ministarstvu Boštjan Šefic, koji koordinira pripreme.

"Ako bi ih bilo više, pobrinuli bismo se i za njih, ali svi sigurno neće ostati u Sloveniji, jer žele dalje", kaže Šefic.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Zbog očekivanja izbegličkog talasa preko Slovenije susedna Austrija od sinoć je ponovo uvela kontrolu dokumenata na graničnim prelazima Šentilj, Karavanke i Ljubelj, dok je slovenačka policija objavila da se radi o kontroli koja nije sistemska i da se ne očekuje stvaranje kolona i gužvi.

Narednih dana policija priprema i pojačanu kontrolu putnika u vozovima prema Vilahu i Gracu, prenosi agencija Hina. Slovenačka ministarka unutrašnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar objasnila je prethodno da je uvođenje strožijh mera na granici, kako bi se sprečio nekontrolisani dolazak migranata i ovladala krizna situacija, nužan potez nadzora u cilju održanja mira, reda i bezbednosti.

Ministarka je negirala da je s hrvatskim vlastima bilo govora o mogućnosti uspostavljanja humanitarnih koridora prema severu Evrope.

Prema pisanju "Dnevnika" većina stanovništva u Sloveniji empatična je prema izbeglicima i ne bi podržala oštrije mere prema njima, niti zatvaranje granica. Međutim, list upozorava na vrlo restriktivnu azilantsku politiku zemlje koja i inače važi kao "tranzitna" migracijska, a ne kao konačno odredište, i kritikuje postojeću praksu po kojoj se ilegalnim migrantima koji se smeštaju u centar za strance u Postojni za svaki dan boravka naplaćuje 20 evra.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Ima i mišljenja da bi Slovenija zbog pretećeg izbegličkog talasa trebalo da primeni mere koje je preduzela Mađarska. Tako desnici blizak nedeljnik "Demokratija" navodi da je mađarski premijer Viktor Orban jedan od retkih evropskih političara koji je svestan migrantske opasnosti, pa tako i deluje.

Zato bi i Slovenija na svojim granicama uz pojačanu kontrolu u slučaju potrebe trebalo da postavii i vojsku, navodi list i dodaje da većina ljudi koji dolaze preko zapadnog Balkana nisu sirijske ii bliiskoistočne izbeglice, nego dolaze iz kampova u Siriji susednim državama gde im ne preti nikakva opasnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track