SLOVENIJA POSLALA VOJSKU NA MIGRANTE: Odložili i NATO misiju zbog izbeglica
Foto: AP

Pogranična kontrola

SLOVENIJA POSLALA VOJSKU NA MIGRANTE: Odložili i NATO misiju zbog izbeglica

Region -
Vojska će pružati logističku podršku policiji na granici, uključujući i helikopte za nadgledanje i vojne kamione za transport

LJUBLJANA - Slovenija je na granice rasporedila 650 vojnika koji treba da pomognu policiji u zbrinjavanju migranata koji prolaze kroz na putu ka Zapadnoj Evropi. Ministarstvo odbrane saopštilo je da je zbog izbegličke krize odložilo planirano slanje 200 vojnika u misiju NATO na Kosovu.

Vojska će pružati logističku podršku i opremu, uključujući i helikopte za nadgledanje i vojne kamione za transport. Većina vojnika, kako se navodi, ima iskustvo u misijama u inostranstvu. Premijer Miro Cerar danas je rekao da nije isključeno ni podizanje ograde duž granice sa Hrvatskom dodajući da Slovenija pre svega želi da se pronađe evropsko rešenje, ali je otvorena za sve prihvatljive opcije.

Šef diplomatije Karl Erjavec rekao je da bi 670 km duga ograda služila da kontroliše protok izbeglica a ne da ih spreči da uđu u zemlju kao što je Mađarska učinila. Slovenija je od Evropske komisije zatražila nočanu i drugu pomoć za zabrinjavanje izbeglica koji prolaze kroz zemlju.

Cerar je rekao da 13.000 izbeglica koliko dnevnu ulazi u zemlju za Sloevniju znači isto pto bi za Nemačku značilo pola miliona. Zbog izbegličke krize odložen je i sutrašnji fudbalski derbi između Olimpije i Maribora jer je policija angažovana na poslovima oko izbeglica pa ne bi imao ko da obezbeđuje utakmicu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track