SKANDAL U SLOVENIJI: Gradonačelnik Ljubljane uzimao mito i tražio seks u zamenu za posao!?
Foto: Rojter

Pratili ga i prisluškivali

SKANDAL U SLOVENIJI: Gradonačelnik Ljubljane uzimao mito i tražio seks u zamenu za posao!?

Region -
LJUBLANA - Protiv ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića pokrenuta je istraga zbog primanja mita

Pojedini slovenački mediji objavili su da je tokom tajnog praćenja njegovih kontakata policija zabeležila i Jankovićevu nedoličnu ponudu. On je navodno tražio seks ženi koja ga je molila za posao u gradskoj apoteci u zamenu za posredovanje.

Policija je ne navodeći imena koja su predmet istražnog postupka, potvrdila da je završila kućne pretrese na 12 lokacija. Između ostalog, pretražene su prostorije opštine Ljubljana i dva komunalna preduzeća gradskog holdinga, u sklopu prikupljanja dokaza o krivičnim delom davanja i primanja mita za nezakonito posredovanje, te zloupotrebi službenog položaja.

Na temelju dosadašnjih nalaza, policija veruje da su osumnjičeni 2012. i 2014. nezakonitim posredovanjem i uzimanjem provizije za dodelu građevinskih radova različitim poduzećima oštetili jednu kompaniju za 150.000 evra.Pozivajući se na svoje izvore iz istrage, POP-TV objavila je da je Janković dve godine dobijao mito od Ranka Mimovića koji je sada u zatvoru, koji je u to vreme bio većinski vlasnik kompanije za održavanje lokalnih autoputeva. Janković je navodno od svakog posla koji je dobilo Mimovićevo preduzeće zahtevao 10 posto provizije, koju je preuzimao Jure Janković, gradonačelnikov sin. On je prilikom svake posete Mimoviću odlazio sa sumom od 50 do 100 hiljada evra.

Mediji navode da se protiv Jankovića vodi i istraga o uzimanju nezakonitih provizija od građevinara koji su dobijali poslove na postavljanju komunalne infrastrukture u prigradskom naselju Rakova Jelša, ali i skandal koji bi mogao da uruši Jankovićevu pažljivo i dugo godina građenu reputaciju porodičnog čoveka u čijem privatnom životu nema skandala.

Policija je potvrdila da se ispituje i "krivično delo do kojega je navodno došlo prilikom nezakonitog posredovanja u zapošljavanju u javnom poduzeću", te štetne ugovore gradskih vlasti vezane uz fiktivnu prodaju vrednosnih papira.Priča o navodnim dokazima da je za zapošljavanje gradske službenice zahtevao seks mogla bi da promeni dosadašnju sliku o Jankoviću kao uzornom suprugu, ocu i dedi, te brižnom porodičnom čoveku koji voli da je u središtu pažnje, ali ga ne prate skandali u privatnom životu.

Janković često ističe da je i danas zaljubljen u svoju suprugu Miju koju je upoznao na maturskom balu i da mu je najvažniji događaj nedjeljni ručak na kojem se okupi "cela porodica". To je javni imidž koji je on o sebi u Ljubljani godinama stvarao, te jedan od ključeva popularnosti koja ga je do sada četiri puta dovodila na položaj prvog čoveka Ljubljane. Tome do sada nije smetao niti propali pokušaj ulaska u samu političku orbitu, kad mu nakon velikog uspjeha s novom strankom na parlamentarnim izborima prije četiri godine nije uspjelo sastaviti vladu.

(avaz.ba)l

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track