ČUDO U POSTOJINSKOJ JAMI: Beba-zmajčeg dobila 13 braće i sestrica!
Foto: Profimedia

Čovečja ribica

ČUDO U POSTOJINSKOJ JAMI: Beba-zmajčeg dobila 13 braće i sestrica!

Region -

Dve sedmice pošto se u zatamnjenom akvarijumu izlegla prva beba-zmajček, kako Slovenci od milja zovu čovečje ribice, ta endemska vrsta vodozemaca nastavlja da se uspešno razmnožava u veštačkim uslovima: 13 larvi se formiralo, a očekuje se još desetak, kažu presrećni slovenački biolozi koji brižno prate događaj.

Ako sve bude u redu, najstarija larva uskoro bi trebalo da počne sama da se hrani, a bilozi su njoj i ostalima već spremili posebno prilagođenu hranu.

Ono što stručnjake brine je to što je voda u Postojnskoj jami, koju dovodi reka Pivka, lošeg kvaliteta, a to može da bude pogubno za čovečke ribice.

Lepotica iz Postojiske jame (Foto: Profimedia)
Lepotica iz Postojiske jame (Foto: Profimedia)

Od 64 jajašceta, koliko ih je početkom juna izlegla izolovana ženka, preživelo je nešto više od dvadeset, a bilozi kažu da bi iz svih mogla da se razviju lavre, što je ravno čudu.

U prirodnim uslovima samo dva od 500 položenih jaja razviju se u novu čovečju ribicu. Da sve bude komplikovanije, ova tajanstvena slepa životinjica bele boje pari se samo jednom u deset godina. O tome se još malo zna jer taj proces nikad nije zabeležen u prirodi, a sada se prvi put prati u veštačkim uslovima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track