ČEKA NAS LJUTA ZIMA: Kruška rodila po drugi put za godinu!
Foto: Printscreen Klix.ba/čitalac

FENOMEN U BLAGAJU

ČEKA NAS LJUTA ZIMA: Kruška rodila po drugi put za godinu!

Bosna i Hercegovina -
Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda potvrdili su na tri stanice, Bihać, Sanski Most i Drvar, izmerene najveće novembarske temperature još od 1977. godine

SARAJEVO - Neobičan prirodni fenomen dogodio se u Blagaju. Kruška koja se nalazi u bašti jedne naše čitateljke procvetala je drugi put ove godine. Prema starom predanju ova pojava nagoveštava izuzetno hladnu zimu. Malo ko se nadao da će oktobar i novembar biti ovoliko topli i vedri u BiH. Prosečna temperatura u prvoj polovini novembra veća je od višegodišnjeg proseka, što se odrazilo i na vegetaciju.

"Kažu da se dešavalo i ranije da probehara dva puta, ali da se plodovi zametnu to nisu videli. Starije komšije su mi rekle da bi ovo mogli da budu vesnici da će nam zima biti izuzetna hladna i snežna", napisala je čitateljka Edina Mehmedspahić iz Blagaja. Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda za Klix.ba su potvrdili da su na tri stanice, Bihać, Sanski Most i Drvar, izmerene najveće novembarske temperature još od 1977. godine.

"Maksimalne dnevne temperature su iznad višegodišnjeg proseka, što uslovljava i ovo lepo i sunčano vreme bez oblaka. Mi smo pod uticajem anticiklona koji je u našu zemlju dono stabilno vreme bez padavina", rekao je Dženan Zulum, klimatolog Federalnog hidrometeoroškog zavoda. Što se tiče prognoze za zimu, iz FHMZBiH kažu da je još rano govoriti o tome."Ove temperature ne mogu biti nikakve prognoze za zimski period. Za nas meteorologe zima počinje prvog decembra, kada ćemo u javnost izaći sa prvim prognozama", objasnio je Zulum i najavljuje da se i narednih dana očekuje lepo vreme, sa najvišim dnevnim temperaturama od 17 do 23 stepena na jugu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track