(VIDEO) DODIK OBJASNIO: Referendum je reakcija, a ne akcija, i nema veze sa secesijom!
Foto: Printscreen YouTube/RTRS

Otvoreno

(VIDEO) DODIK OBJASNIO: Referendum je reakcija, a ne akcija, i nema veze sa secesijom!

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da referendum o Danu Republike nije akcija već reakcija, i da nije reč o referendumu o secesiji, kako mnogi prikazuju.

Dodik je naveo da u referendumskom pitanju "da li podržavate da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske" nema ničega što podrazumijeva secesiju.

"Međutim, oni koji su u svetu uvek spekulisali i spinovali stvari, sada su to iskoristili da to naprave kao temu broj jedan u regionu", rekao je Dodik na RTRS. On je naglasio da su međunarodni faktori u BiH nastojali da prepadnu Republiku Srpsku i da je prikažu kao lomljivu i neodlučnu, ali u tome nisu uspeli.

"Vidi se kontinuitet lošeg pristupanja prema Republici Srpskoj, sve što bi Srpska uradila ili želi da uradi ili što je imala, osporava se. Kasnije od nje pokušavaju da naprave remetilačku priču", naveo je Dodik. Predsednik Srpske je naglasio da je važno razgovarati sa svim ambasadorima, ali da zapadni ambasadori imaju naviku da se mešaju u unutrašnje upravljanje u BiH.

Kad je o referendumu o Danu Republike reč, Dodik kaže da Srpska brani svoje osnovno pravo koje je u skladu sa poveljom UN i da tu nema kompromisa.

"Ako može Velika Britanija da se bori za svoja prava, zašto mi ne možemo da se borimo za svoja. Zato što neki zapadni ambasador u BiH iz sujete, da bi napisao dobar izveštaj, mora da napiše kako smo mi mirni i poslušni", rekao je Dodik. On je poručio da je Republika Srpska i dalje na strateškom opredeljenju ka Evropi, ali da je brine kakva je ta Evropa i šta će s njom biti s obzirom na to da nije ista kao pre pet godina i zbog činjenice da iz nje izlazi Velika Britanija.

Milorad Dodik: Nisam protiv dejtonske BiH i EU, ali sam protiv onog što mi prodaju kao duh Dejtona (Foto: Printscreen YouTube/RTRS)
Milorad Dodik: Nisam protiv dejtonske BiH i EU, ali sam protiv onog što mi prodaju kao duh Dejtona (Foto: Printscreen YouTube/RTRS)

"Nisam protiv dejtonske BiH i EU, ali jesam protiv onoga što mi prodaju kao duh Dejtona, koji je nama oteo oko 80 nadležnosti, vojsku", rekao je Dodik i ocenio da bi BiH trebalo demilitarizovati jer Oružane snage BiH nepotrebno troše više stotina miliona konvertibilnih maraka. On je poručio da su gluposti priče da će biti rata i da su one samo u funkciji zbunjivanja i prepadanja javnosti.

Dodik je glasanje hrvatskih sudija u Ustavnom sudu BiH ocenio kao dokaz političkog uticaja i izrazio uverenje da to nije od hrvatskih političkih predstavnika.

"Ustavni sud BiH modelira, pre svega, međunarodna zajednica i (lider SDA) Bakir Izetbegović. Dvoje sudija, Bošnjaka, su visoki funkcioneri njegove partije iz ranijeg perioda", rekao je predsednik Republike Srpske. Dodik je objasnio da zahtev Srpske da bude donesen zakon o Ustavnom sudu BiH blokiraju stranci i Bošnjaci i ukazao je na to da je međunarodni faktor taj koji je značajno prekršio Dejtonski mirovni sporazum, pre svega visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, zbog čega BiH sada ima više od sto nadležnosti, a po Ustavu BiH samo devet.

On je naglasio da više desetina nesprovedenih odluka Ustavnog suda, uglavnom u Federaciji BiH, pokazuje kakav je to sud, i napomenuo da rad suda nije regulisan zakonom već sopstvenim i pravilima koje je napisao međunarodni faktor. Dodik je objasnio da je referendum prvi korak ka sprovođenju odluke Ustavnog suda BiH i da se Zakon o praznicima izmeni tako da se Bošnjacima, ako ne žele, omogući da ne obeležavaju Dan Republike.

Predsednik Srpske je naveo da su prihvatljive i ideje da se 9. januar, umesto u Dan Republike, promeni u Dan državnosti, pa potom, ukoliko bude i dalje osporavanja, u Dan nezavisnosti ili samostalnosti. Dodik je rekao da je dobro što je i opozicija podržala referendum, ali da ima primedbe na to kako se ko zalaže za referendum.

Komentarišući navode u pojedinim medijima da će predsjednik Rusije Vladimir Putin uticati na njega da odustane od referenduma, Dodik je rekao da su to spekulacije, te istakao da se Rusija pokazala konzistentnom i prinicipijelnom.

"Rusija nikada nije osporila Dejtonski sporazum i BiH kao takvu, ali nikada nije ni prihvatila da se prema Republici Srpskoj i Federaciji BiH ide sa međunarodnim nasiljem da bi oni promenili svoje statuse. Uvek su smatrali da je to pitanje za nas unutra", rekao je Dodik i istako da je principijelan i stav Rusije da podržava pravo srpskog naroda na referendum. On je dodao da su svi njegovi razgovori s Putinom bili u smeru podrške Dejtonskom sporazumu, stabilizaciji mira i afirmaciji prava dobijenih tim sporazumom, te da najavljeni sastanak treba posmatrati kao sastanak u kontinuitetu.

"Sastanak je prilika da ga upoznam o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH i da on objasni poziciju Rusije u unutrašnjim kretanjima i na globalnoj poziciji", rekao je Dodik i naglasio da je Rusija važan ekonomski partner Republike Srpske.

Predsednik Republike Srpske pozvao je sve građane Srpske da 25. septembra izađu na referendum i daju podršku 9. januaru kao Danu Republike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track