MUHAMED IZ TUZLE SVETSKI FENOMEN: Govori čak 56 jezika, evo u čemu je njegova tajna!
Foto: Youtube/Printscreen

Za njega ne postoje granice

MUHAMED IZ TUZLE SVETSKI FENOMEN: Govori čak 56 jezika, evo u čemu je njegova tajna!

Bosna i Hercegovina -

Muhamed Mešić pravi je fenomen. Ovaj 32-godišnji Tuzlak govori čak 56 jezika, a već sa svojih 16 godina obavljao je funkciju opštinskog odbornika.

Mešić je pravnik, hebreist, japanolog, ali i trenutno savetnik makedonskog predsednika Georga Ivanova. Dobitnik je i prestižne nagrade "Brainswork Make a Difference Award" 2010. godine u Beču.

Na pitanje kako neko može govoriti 56 jezika, Muhamed odgovara kako je sve moguće.

"Važno je imati želju, a ja sam je imao. Silna ljudska volja je čudo, ona je najčešće glavni krivac za naše uspehe. Svet na drugim jezicima izgleda drukčije, dok sva ta različita razmišljanja na stranim jezicima imaju sposobnost da stvore sasvim drugačiju sliku nego samo na jednom jeziku. Perspektiva je drukčija kad jednu reč prevedete na nekoliko jezika", rekao je.

Prvi kontakt sa stranim jezikom bio mu je sa grčkim, kada je kao mali sa svojim roditeljima bio na letovanju u Grčkoj. Jezički genije kaže da samo treba naći način kako savladati gradivo, i ako ste dovoljno uporni, uspeh je neminovan. Muhamedu je u proseku potrebno dve to tri sedmice za savladavanje elementarne komunikacije i osnova jezika.

"Što više jezika govorimo, lakše je učiti jer su jezici dosta povezani i dobar deo njih ima sličnosti. Od 360 dana u godini ja više od 200 provodim u avionu. Uvek putujem na razna predavanja, seminare, obuke… Ali, ne žalim. Shvatio sam da je potrebno biti žrtva ako želite da uspete i ja to, zaista, jesam. Stoga, svima savetujem da ne žale sebe ako hoće da žive svoj film i budu svoji. Važno je imati cilj, rezultat dođe sam po sebi", poručio je Mešić.

(Krupljani.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track