(VIDEO) DODIK ZA POVLAČENJE SRPSKIH SUDIJA IZ USTAVNOG SUDA BiH: Mi smo zarobljenici suda koji sprovodi samo političke odluke muslimana
Foto: Marina Lopičić

REAKCIJA

(VIDEO) DODIK ZA POVLAČENJE SRPSKIH SUDIJA IZ USTAVNOG SUDA BiH: Mi smo zarobljenici suda koji sprovodi samo političke odluke muslimana

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će odluka Ustavnog suda BiH da odbije kao neosnovane apelacije poslanika iz Srpske o 1. martu i 25. novembru produbiti već postojeći politički haos u BiH i poručio da taj sud treba delegitimisati povlačenjem iz njegovog rada dvojice srpskih sudija.

"To nikada neće biti naši praznici. Ni minimalno poverenje u Ustavni sud BiH više ne postoji. To je politička odluka motivisana isključivo donošenjem loših odluka za srpski narod. Argumentacija koju su upotrebili u vezi s našim praznikom (9. januar, Dan Republike Srpske) sada ne važi u gotovo identičnoj situaciji kada oni imaju 1. mart koji vređa Srbe", rekao je on novinarima u Zvorniku.

Dodik je ocenio da tu odluku niko u Srpskoj neće prihvatiti.

"Treba prestati bilo šta očekivati od tog suda, treba povući dvojicu srpskih sudija i učiniti to mesto nelegitimnim", kazao je on i podsetio da su u Ustavnom sudu BiH dominantna dva Bošnjaka i tri stranca.

"Mi se nalazimo u jednoj zarobljeničkoj, da ne kažem poziciji okupacije od suda koji je motivisan, ne Ustavom ili zakonom, već isključivo političkim motivima muslimana u BiH", - naglasio je Dodik. On je poručio da će Srpska nastaviti da obilježava 9. januar i da ne obilježava 1. mart, te da se "grdno vara" neko ako se sada ponaša slavodobitno.

Ustavni sud BiH odbio je juče kao neosnovane zahteve 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti (takozvane) Republike BiH i članova Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti (takozvane) Republike BiH.

(Kurir.rs/RTRS)

Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track