Najnovije vesti

(VIDEO) INTERPOL UPOZORAVA: Džihadisti se vraćaju u BiH!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

POSLE PORAZA U SIRIJI I IRAKU

(VIDEO) INTERPOL UPOZORAVA: Džihadisti se vraćaju u BiH!

Bosna i Hercegovina

Jirgen Štok, generalni sekretar Interpola izjavio je u Sarajvu da se, zbog povratka džihadista i njihovog poraza u Iraku i Siriji menja međunarodna i bezbednosna situacija što zahteva od svih da bolje sarađuju i razmenjuju podatke.

 

On je na konferenciji za novinare, posle današnjeg sastanka sa Draganom Mektićem, ministrom bezbednosti BiH i sa direktorima policijskih agencija u BiH, rekao da su pretnje od međunarodnog terorizma, organizovanog i sajber kriminala, veće nego ranije na međunarodnom nivou.

 

"Mnogo su kompleksne i nijedna zemlja nije u situaciji da se sama izbori sa tim pretnjama. Jedinice za sprovođenje zakona, policijske agencije, zbog terorističkih pretnji i napada koji se dešavaju u svim delovima sveta, zaista su u situaciji da treba da koriste uspostavljene mreže policijskih agencija. I iz te perspektive želim da pohvalim BiH i centralnu ulogu koju su policijske snage iz ove zemlje imali u zajedničkim operacijama, posebno kada je u pitanju ilegalna trgovina vatrenim oružjem", rekao je Štok.

On je istakao da su svi granični prelazi BiH priključeni na Interpolov sistem, što im omogućava pristup svim bazama podataka.

 

Mektić je rekao da je sa Štokom razgovarao o proširenju saradnje između BiH i Interpola i o potrebi da BiH uputi svog oficira u sedište ove organizacije.

 

"Upoznao sam sekretara šta su to ključni bezbednosni izazovi unutar BiH i na neki način sam pozitivno iznenađen kako je Interpol vrlo brzo reagovao u nekim institucijama, posebno kada je u pitanju borba protiv radikalizma i terorizma", rekao je Mektić, prenele su banjalučke Nezavisne novine.

 

Upozorio je, kaže, da će se sada, nakon poraza ID, jedan broj onih koji su ratovali sa ID vraćati u Evropu, pa i u BiH.

 

"I mislim da ćemo i na tom planu dobijati od Interpola određene analize i podatke", rekao je Mektić.

 

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...