BiH SE SPREMA ZA NEVIĐENU OLUJU! STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Ne izlazite bez preke potrebe, vetar će nositi sve pred sobom!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

POSLE VIKENDA

BiH SE SPREMA ZA NEVIĐENU OLUJU! STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Ne izlazite bez preke potrebe, vetar će nositi sve pred sobom!

Bosna i Hercegovina -

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je crveni meteoalarm za područje cele Bosne i Hercegovine. Upozorenje je izdato za 11. i 12. decembar zbog najave jakog olujnog vetra sa mogućim udarima orkanske jačine, koji mogu dostizati brzinu i do 110 kilometara na čas.

Gorska služba spasavanja (GSS) apelovala je na sve građane da se u navedenim danima suzdrže od odlazaka u planine ili bilo kakvih oblika aktivnosti u prirodi, kao i nepotrebnih izlazaka iz zatvorenih prostora i kretanja u urbanim sredinama.

GSS - stanica Sarajevo takođe savetuje da zaklon potražite u čvrstim, zatvorenim objektima ili tik uz njih, pratite izveštaje i saopštenja nadležnih službi, da se ne krećete tik uz saobraćajnicu ili šine, da se držite za rukohvate gde god je to moguće, izbegavate kretanje na uzvisinama (krov, zid, merdevine, oborena stabla i sl.), ne prolazite ispod električnih vodova i ne prilazite oborenim, usporite i volan držite obema rukama.

Takođe upozoravaju da se ne zadržavate i ne parkirate ispod drveća, stubova, krovova, staklenih fasada i da ukoliko napuštate kuću ili auto, pazite na oblačenje i indeks hlađenja.

Indeks hlađenja je subjektivni osećaj na izloženoj koži zbog delovanja vetra. Ta vrijednost uvek je niža od stvarne temperature vazduha, saopšteno je iz GSS.

Kurir.rs/ Avaz.ba

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV UŽIVO: EKSKLUZIVNI SNIMCI! Evo koliku je pustoš za sobom ostavio pazovački tornado!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track