DODIK ODBRUSIO BRITANSKOJ AMBASADI: Pitajte vašeg ministra odbrane, sam je rekao da šaljete vojnike obaveštajce da prate izbore i spreče ruski uticaj
Foto: RTRS

oštar odgovor

DODIK ODBRUSIO BRITANSKOJ AMBASADI: Pitajte vašeg ministra odbrane, sam je rekao da šaljete vojnike obaveštajce da prate izbore i spreče ruski uticaj

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da nije on rekao da Velika Britanija šalje vojnike obaveštajce da prate izborni proces i spreče ruski uticaj, već britanski ministar odbrane Gevin Vilijamson, što su preneli svetski i domaći mediji.

Povodom današnjeg saopštenja ambasade Britanije, da predsednik Republike Srpske širenjem neutemeljenih optužbi i lažnih tvrdnji o politici te zemlje, rizikuje da "trajno ugrozi" odnose sa Londonom, Dodik je rekao da ukoliko britanska ambasada ima potrebu da polemiše o temi izbora i izborne kampanje sa Miloradom Dodikom, što i čine ovim saopštenjem, predlaže da prvo obave razgovor sa članom svoje vlade, Vilijamsonom, koji je i rekao da imaju nameru da se aktivno uključe u izborni proces.

"Ambasada Velike Britanije ne bi smela da drži slovo o slobodi izražavanja, niti bilo kom unutrašnjem političkom pitanju, jer prvo nisu ovde da bi se time bavili, a drugo, britanski ambasador se nedavno grubo obrušio na uređivačku politiku RTRS-a za šta bi iz bilo koje zemlje koja ima suverenitet bio naprasno isprašen", rekao je Dodik.

Komentarišući navode iz ambasade da ne mogu da ignorišu njegove neosnovane napade na dvoje novinara i da je to vrsta "političkog pritiska i zastrašivanja koja je u potpunosti neprihvatljiva", Dodik je rekao da on nije ništa drugo tvrdio nego da su urednici "BN" televizije bili na obuci u Londonu.

"I na kraju, moraću da se složim sa Britancima kada pominju teorije zavere. Ni ja ne verujem u teorije zavere, verujem zaveri i o jednoj takvoj govorimo poslednjih dana", poručio je Dodik.

"Vrlo je razočaravajuće to što je Dodik odlučio da predstavi Ujedinjeno Kraljevstvo kao neku vrstu pretnje po Republiku Srpsku. Izmišljanje lažnih pretnji možda je dobar način za ubiranje izbornih poena, ali nosi rizik da ugrozi dugoročne odnose sa Ujedinjenim Kraljevstvom", saopštila danas je britanska ambasada u BiH.

Dodik je 23. juna rekao da su Britanci koji su stigli u BiH specijalisti za destabilizaciju i da se namerno pravi zabluda i podmeće kako su to vojnici, a u stvari su to samo formalno.

"Ovde se radi o jednoj podvali i laži. Oni su specijalisti koji rade na društvenim mrežama, na medijima, na slušanju, prisluškivanju, na stvaranju opšteg haosa i na destabilizaciji, primarno Republike Srpske", rekao je tada Dodik.

Kurir.rs/Tanjug Foto: RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja