Najnovije vesti

CVIJANOVIĆ: Savet za zaštitu ustavnog poretka RS vodiće računa o potencijalnim pretnjama po ustavni poredak!
Foto: Printscreen RTRS

ništa nije skriveno

CVIJANOVIĆ: Savet za zaštitu ustavnog poretka RS vodiće računa o potencijalnim pretnjama po ustavni poredak!

Bosna i Hercegovina

Predsednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović izjavila je danas da u imenovanju članova Saveta za zaštitu ustavnog poretka RS nema ništa posebno, spektakularno niti skriveno.

Komentarišući ocene pojedinih medija i analitičara da uspostavljanje ovog Saveta predstavlja temelj nove tajne službe RS, Cvijanovićeva je navela da će taj Savet imati "savetodavnu ulogu i voditi računa šta su potencijalne pretnje po ustavni poredak".

"Savet će voditi računa šta su potencijalne pretnje po ustavni poredak i sve što znači život i stabilnost u RS. To je sasvim normalno, a u svetu postoje službe različite veličine i opremljenosti za ovakvu vrstu posla", naglasila je ona.

Odluka o imenovanju članova Saveta za zaštitu ustavnog poretka objavljena je u Službenom glasniku Republike Srpske.

Za članove Saveta za zaštitu ustavnog poretka RS imenovani su Siniša Karan, Sredoja Nović, Predrag Ćeranić, Srđan Rajčević i Draga Mastilović. Odluka o formiranju tog Saveta objavjena je pre pet godina, u decembru 2013. godine i stupila je na snagu u januaru 2014. godine, ali tek sada je objavljena odluka o imenovanju članova Saveta.

Još 2014. godine predstavnici opozicije su upozoravali da uspostavljanje Saveta za zaštitu ustavnog poretka daje neograničena ovlašćenja predsedniku RS i da predstavlja formiranje "paraobaveštajne strukture" u cilju obračuna sa svim političkim protivnicima i kritičarima vlasti.

U odluci o formiranju Saveta navedeno je da je predsednik RS taj koji "daje smernice za praćenje i razmatranje stanja u oblasti zaštite ustavnog poretka Republike", te Savet po smernicama predsednika "prati i razmatra stanje u oblasti ostvarivanja i zaštite ustavne pozicije i nadležnosti Republike i svih njenih institucija".

Kurir.rs/Beta

Foto printscreen RTRS

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...