PANIKA U SARAJEVU: Prestonica BIH najzagađeniji grad na svetu, građanima bolje da ne izlaze iz kuća!
Foto: Profimedia

Katastrofalno

PANIKA U SARAJEVU: Prestonica BIH najzagađeniji grad na svetu, građanima bolje da ne izlaze iz kuća!

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Sarajevo je danas bilo najzagađeniji grad na svetu. U 14 sati koncentracija štetnih gasova bila je tolika da je građanima savetovano da ne borave previše na napolju i da ostanu u kućama.

Građani su upozoravani da je moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Rečeno je da bi i ostali građani mogli da osete negativan uticajj zagađenja na zdravlje.

Preporučeno je plućnim i srčanim bolesnicima, trudnicama, deci i starijim osobama da smanje fizičke aktivnosti i boravak napolju. Građani su upozoreni da izbegavaju produžena ili veća naprezanja tokom boravka napolju.

Velike koncentracije štetnih gasova u okolini primećene su još sinoć, a ostale su i tokom današnjeg dana. Vazduh u Sarajevu je tokom čitave nedelje bio između "nezdrav" i "vrlo nezdrav", ali je danas dostigao svoj maksimum.

Osim industrije i automobila, na visoku koncentraciju nezdravih čestica u vazduhu tokom zimskog perioda stvaraju i brojna domaćinstva koja se greju na čvrsta goriva uz neadekvatne dimnjake.

Kurir.rs/Avaz.ba

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track