DODIK PORUČIO PALMERU: Za BiH je najbolji proces demilitarizacije!
Foto: Printscrreen RTRS

susret u sarajevu

DODIK PORUČIO PALMERU: Za BiH je najbolji proces demilitarizacije!

Bosna i Hercegovina -

BANJALUKA - Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik danas se odvojeno sastao u Sarajevu sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom i tom prilikom poručio da je protiv Članstva BiH u NATO, kao i da je za BiH najbolji proces demilitarizacije.

Dodik je novinarima nakon sastanka sa Palmerom rekao da u okviru aranžmana sa NATO, pod nazivom Partnerstvo za mir, može da se odvija određena saradnja, te da takav format saradnje imaju i Srbija i Rusija.

Na Palmerovu konstataciju da MAP ne znači konačan NATO status, Dodik je rekao da se zalaže za smanjenje vojnog potencijala BiH i da je zagovornik demilitarizacije BiH, a protiv NATO puta BiH iz dobro poznatih razloga. Naveo je da je sada ključno pitanje u BiH formiranje vlasti i da su, prema njegovom mišljenju, stvoreni uslovi za to.

Dodik je izjavio i da je Palmeru rekao da postupanja predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama moraju da budu u okviru rezolucije Narodne skupštine Srpske o vojnoj neutralnosti. On je naglasio da je američkoj delegaciji rekao da je za BiH najbolji proces demilitarizacije.

"Rekao sam im da ima prostora da se zatraži kandidatski status BiH u EU i da oni u tome mogu da pomognu, ako hoće", rekao je Dodik, ocenivši razgovor kao dobar.

Prema njegovim rečima, američku delegaciju obavestio je da će organi BiH biti vrlo brzo formirani. On je preneo i da je Palmeru rekao da ne očekuje da će uraditi bilo šta izvan njegove poznate politike, niti išta protiv Srbije na bilateralnom i na multilateralnom nivou.

"Rekao sam da ćemo da pratimo politike koje Srbija vodi prema NATO i rešenja sa Prištinom", naveo je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, samoproglašeno Kosovo je donelo bahatu odluku o taksama, ali sada je to stvar Evropljana.

"Oni (Kosovo) su produkt međunarodne politike koja je bila loša dugo godina. Oni utiču na njih, oni su dozvolili da se ruši međunarodni sporazum CEFTA", zaključio je Dodik.

Kako je potvrdeno za RTRS, Dodik je rekao da poštuje SAD kao moćnu zemlju i podržava saradnju sa ovom državom, zalažuci se za otvorenu komunikaciju sa američkim zvaničnicima, ali i istakao da je zbog učestalih stranih intervencija dobrim delom izgubljena snaga za kreativnost unutar BiH kojoj treba dati šansu da sama nade unutrašnji konsenzus o mnogim pitanjima.

Dodik se saglasio sa Palmerom o potrebi razvoja novih puteva za odnose SAD i BiH, ali i istakao da, što se njega lično tiče, ne moli i ne traži da mu se ukinu sankcije koje su uvele SAD.

Palmer je preneo Dodiku da podržava Dejtonski sporazum, Republiku Srpsku, njene institucije i njene simbole, u skladu sa zakonom. Sastanku Dodika i Palmera prisustvovala je i američki ambasador u BiH Morin Kormak, a sve vreme sastanka bila je istaknuta zastava Republike Srpske.

Kurir.rs/Tanjug

Foto RTRS

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track